równanie
Paweł: Rozwiąż równanie
423 x−329 x = 164 * (44)4
Zapisz rozwiązanie tego równania w postaci 2k , gdzie k jest liczbą całkowitą
23 kwi 15:22
Paweł: powinno być 423 x − ....
23 kwi 15:27
kalafiorowa:
423=(22)23=246
329=(25)9=245
164=(24)4=216
(44)4=416=(22)16=232
23 kwi 15:31
Paweł: Tyle to ja wiem
23 kwi 15:46
Dorota: czy wychodzi x=247
23 kwi 15:49
kalafiorowa:
246x−245x=216*232
245x(1−2)=248
245x=−248
x=−23
x=−8
23 kwi 15:52
kalafiorowa: pomyłka..
23 kwi 15:52
kalafiorowa: 246x−245x=248
245x(2−1)=248
245x=248
x=23
x=8
23 kwi 15:53
Paweł: Dzięki
23 kwi 15:58
Eta:
(22)23*x −(25)9*x= (24)4*[(22)4]4
246*x −245*x= 216*232
246*x −245*x= 248 /: 245
2*x −x = 23
x= 23= 8
odp: x=8
23 kwi 16:03