podobienstwo
problem:

Mam pytanie, czy trapez abcd jest podobny do trapezu abfe?
z dolu dzienks
24 kwi 19:09
Amaz: myślę, że nie, bo mają wspólny bok AB, dlatego nie da sie określić skali podobieństwa
24 kwi 19:12
Kejt: chyba nie, bo mają jeden wspólny bok..
24 kwi 19:12
problem:

A w przypadku tych dwóch trójkątów?
24 kwi 19:19
Amaz: tutaj istnieje prawdopodobienstwo o ile tamte odcinki są do siebie równolegle
24 kwi 19:20
Amaz: podobieństwo nie prawdopodobieństwo XDDD
24 kwi 19:20
ola: w przypadu trapezu są podobne, jeśli EF jest równoległy do DC to z własności bok, kąt,kąt są
podobne , tak samo w trójkącie,
24 kwi 19:23
Amaz: te trapezy nie są podobne, bo nie mozna określic skali podobieństwa
24 kwi 19:24
ola: gdybyśmy mieli dane, np. długość odcinków moglibyśmy określić skale podobieństwa
24 kwi 19:28
problem: czy ktos to rozstrzygnie?
24 kwi 19:30
Kejt: trapezy nie są podobne.. a co do trójkątów.. rysunek nie jest zbyt dokładny..
24 kwi 19:35
problem: Chodzi o to, że podstawy obu figur zarówno w jednym jak i drugim przypadkku są równoległe
Rysunek jest tylko szkicem
24 kwi 19:38
ola: bym wam to narysowała ale w tym programie nie wiele mi wychodzi
figury/trójkąty są podobne w 3 przypadkach
− gdy 3 boki są odpowiednoi proborcjonalne
−2 boki i kąt między nimi są odpowiednio proorcjonale
− 3 kąty są równe
24 kwi 19:40
Jack: to że "nie można określić skali podobieństwa", to o niczym nie świadczy. Na przykładzie z
trójkątami też nie widać tego podobieństwa, a jednak podobne są. Swoją drogą wystarczy wziąć
odpowiednie boki, podzielić ich długości i będziemy mieli podobieństwo...
Niemniej te dwa trapezy nie są do sobie podobne. Gdyby były każdy bok byłby zmniejszony albo
zwiększony o pewien współczynnik k. O ile jednak dolna podstawa jest zmniejszona, to górna
jest ta sama w obu przypadkach. Więc na pewno te trapezy nie są podobne.
24 kwi 19:41
problem: ole, to o czym ty piszesz to chyba dotyczy tylko trojkatów, czworokątów już nie
24 kwi 19:43
Kejt: trójkąty są podobne.
a z tymi kątami to trzeba uważać.. jest podobny.. znaczy, że jest przedstawiony w jakiejś
skali, która dotyczy WSZYSTKICH boków. tak wiec analogicznie, nie mogą mieć wspólnej tej samej
części, bo ten bok nie byłby przedstawiony w skali..
24 kwi 19:46
ola: dotyczy wszystkich figur,
24 kwi 19:46
ola: Do Jacka, skoro wszystkie odpowiadjące sobie kąty w tych trapezach są równe to te figury są
podobne
24 kwi 19:49
problem:

Chyba jerdniak nie
napisaleas : − 3 kąty są równe
zobacz te dwie figury maja trzy katy równe
24 kwi 19:50
problem: Ok dzieki za dyskusje zgadzam sie z Jack z Tobą.
pzdr.
24 kwi 19:51
ola: no tak, racja, te własności dotyczą trójkątów, do figur to wszystkie kąty muszą być sobie równe
24 kwi 19:53
Amaz: lol przeciez to było widać od razu, rzeczywiście istnieje mozliwość, zeby trapezy byly podobne,
nawet jesli mają jeden bok takiej samej dlugości, ale napewno nie w tym przypadku
24 kwi 19:55
problem: olunia, jednak wychodzi ze dla czworokątów, kąty nie swiadczą o podobienstwie co dowodzi
przyklad z trapeazamii który uswiadomil mi tą rzecz o której myslalem do dzisiaj inaczej
24 kwi 19:56
ola: dlaczego uwarzasz że kąty nie świadczą o podonieństwie?
24 kwi 19:58
ola: dobra weż 2 prostokąty, jesen o bokach 2,3 drugi o bokach 2,5 czy one są podobne?
24 kwi 20:01
Kejt: czy każde dwa prostokąty są do siebie podobne? ;>
24 kwi 20:02
ola: moim zdaniem tak
24 kwi 20:03
Kejt: weźmy dwa prostokąty.. powiedzmy o bokach 4x5 i 2x8 wg Ciebie one są podobne:
ale:
45≠28
prawda?
24 kwi 20:08
ola: patrzysz na boki, spójrz na kąty każdy ma 90 stopni, są podobne
24 kwi 20:10
Kejt: jeśli są podobne, to stosunek boków powinien się zgadzać..
24 kwi 20:11
24 kwi 20:12
ola: racja, czyli ja jej nie mam sorry wszystkich, ale co do trójkątów to napewno się zgadza
24 kwi 20:26
Jack: Zgodność kątów to (niekiedy) za mało... Idea podobieństwa polega na odpowiednim stosunku boków.
Dla trójkąta mamy takie zasady typu: kkk, to prawda. Natomiast dla czworokąta już nie, dobry
przykładem jest właśnie prostokąt podany wyżej. Nie występuję tu jako ekspert

, ale
stosunek długości boków to podstawa (niekiedy dochodzi się do niej poprzez analizę kątów
− jak w przypadku trójkątów. Ale praktycznie to wyjątkowy przypadek).
24 kwi 20:29
ola: wiem , zasugerowałam się trójkątami, z figur podobnymi to są raczej kwadrat, czy koło, okrąg
24 kwi 20:31
Jack: oki

Na pewno każda figura foremna k−kątna jest podobna do innej foremnej k−kątnej. Inne
prawidła nawet ciężko mi pomyśleć...
24 kwi 20:43
Bogdan:

Jest okazja do pokazania ciekawych własności trapezu.
Weźmy dwie dodatnie liczby: a, b, a ≥ b
K) Średnia kwadratowa liczb a, b: s
K =
√ (a2 + b2)/2 .
| | a + b | |
A) Średnia arytmetyczna liczb a, b: sA = |
| . |
| | 2 | |
G) Średnia geometryczna liczb a, b: s
G =
√ab.
| | 2 | | 2ab | |
H) Średnia harmoniczna liczb a, b: sH = |
| = |
| . |
| | | | a + b | |
Wszystkie te liczby można znaleźć w trapezie o podstawach długości: a, b.
K) Długość równą średniej kwadratowej ma odcinek równoległy do podstaw trapezu i dzielący
trapez na dwa trapezy o równych polach powierzchni.
A) Długość równą średniej arytmetycznej ma odcinek równoległy do podstaw trapezu i łączący
środki ramion trapezu.
G) Długość równą średniej geometrycznej ma odcinek równoległy do podstaw trapezu i dzielący
trapez na dwa trapezy podobne.
H) Długość równą średniej harmonicznej ma odcinek równoległy do podstaw trapezu i przechodzący
przez punkt przecięcia przekątnych trapezu.
a ≥ s
K ≥ s
A ≥ s
G ≥ s
H ≥ b
przy czym równości zachodzą dla a = b.
24 kwi 23:32
Wydi: Skąd
Bogdan znasz takie informacje... zawsze mnie to ciekawiło patrząc po zadaniach które
rozwiązujesz
24 kwi 23:56
Bogdan:
To ciekawość wiedzy sprawiła
25 kwi 00:04
Krzychu: Tylko G dzieli trapezy na dwa podobne?
30 lip 20:34