matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego
Asia:
a
2
= 9/10 a
4
= 81/64 a
1
=? q=?
24 kwi 10:52
Basia:
a
n
=a
1
*q
n−1
a
2
=a
1
*q a
4
=a
1
*q
3
a
1
*q=
9
10
a
1
*q
3
=
81
64
a
1
*q
3
= a
1
*q*q
2
=
9
10
*q
2
9
10
*q
2
=
81
64
q
2
=
81
64
*
10
9
=
9*10
64
3
√
10
q =
√
9*10
64
=
8
3
√
10
9
a
1
*
=
8
10
9
8
3*8
3*4
12
√
10
a
1
=
*
=
=
=
10
3
√
10
10
√
10
5
√
10
50
lub
3
√
10
q = −
√
9*10
64
= −
8
3
√
10
9
a
1
*(−
)=
8
10
9
8
3*8
3*4
12
√
10
a
1
=
*(−
) = −
= −
=−
10
3
√
10
10
√
10
5
√
10
50
24 kwi 11:19