Bardzo prosze kogoś o pomoc
Michaś: Czy te wyrażenia są tożsamościami?:
a)cos
2x+tg
2x*cos
2x=1
24 kwi 10:57
Jack:
a) tgα=sinαcosα
b) ctgα=1tgα, potem sprowadź wyrażenie w mianowniku do wspólnego mianownika
24 kwi 10:59
Michaś: A mógłby ktoś mi wytłumaczyć własnie kiedy dane wyrazenie jest tożsamoscia a kiedy nie bo
zabardzo tego nie rozumiem
24 kwi 11:03
Basia:
Tożsamość to takie równanie które jest prawdziwe dla każdej wartości zmiennej
np.
(x−2)
2=x
2−4x+4
jest tożsamością
a równanie
(x−2)
2=x
2−2x+6 nie jest, bo
x
2−4x+4=x
2−2x+6
−2x=2
x=−1
jest prawdziwe tylko dla x=−1
jeżeli potrafisz wykazać, że
lewa strona równania = prawa strona równania dla każdej wartości zmiennej α
udowodnisz, że równanie jest tożsamością trygonometryczną
ad.a
cos
2α+tg
2α*cos
2α=
| | sin2α | |
cos2α+ |
| *cos2α= |
| | cos2α | |
cos
2α+sin
2α=1
to równanie jest tożsamością trygonometryczną
z (b) spróbuj sam
24 kwi 11:09
Jack: jeśli uda się jedną ze stron tak przerobić, żeby otrzymać to, co po drugiej stronie, wtedy
wyrażenia są tożsamościowo równoważne.
24 kwi 11:10
Michaś: | | 1 | |
tak to rozumiem ale jak za ctgx podstawie |
| to jak sprowadzić wyrażenie w mianowniku do |
| | tgx | |
wspólnego mianownika ? a nie mozna skrócić 2 tgx?
24 kwi 11:42
Basia:
ale ja bym to od razu zamieniła na sinusy o cosinusy
| sinα | | sinαcosα | |
| * |
| = |
| cosα | | sin2α+cos2α | |
| sinα | |
| *sinα*cosα=sin2α |
| cosα | |
24 kwi 11:51