zadania zamknięte
eh..: Mam tu kilka zadanek zamkniętych, rozwiązywałam test maturalny i za cholerę niektórych nie
wiem. Jeśli by mi ktoś pomógł to poproszę o krótki komentarz żebym wiedziała skąd się to
wzięło

1. Największa wartość funkcji f(x)= −x
2 + 4x w przedziale <3;5> jest równa
a) 4 b) 3 c)2 d)0
2. Dziedziną funkcji f(x) =
√x−x2 jest
a) <0,nieskończonośc) b) <1, nieskoń.) c) <0,1> d. (−niesko,0> u <1,niesk.)
3.jeżli w trójkącie prostokątnym o kątach ostrych ALFA, Beta tg ALFA = 0,4 to tg B=
a) 2,5
b)0,6
c)0,4
d)
√3
23 kwi 16:58
R.W.16l: 1) postaw kolejno cyfry pod x z odpowiedzi

2) x−x
2≥0
x(1−x)≥0
tutaj prawa arytmetyki
a*b≥0 dla jakich a i jakich b
3) tg=4/10
ctg=1/tg
ctg=10/4=2,5
23 kwi 17:03
R:)): zad1 odp b)3 ponieważ funkcja f(x) w przedziale (2, +∞) jest malejąca z czego wynika ze najw
wart dla przedziału <3,5> osiagnie dla x = 3
23 kwi 17:08
Eta:
| | −b | |
1) ramiona paraboli do dołu xw= |
| = 2
|
| | 2a | |
wierzchołek paraboli jest na lewo od zadanego przedziału
więc f( 3) = −9+4*3= 3
f( 5)= −25 +4*5= −5
max : y= 3
odp: b)
2)d
f: x−x
2 ≥0 => x( 1−x) ≥0 −−− ramiona paraboli do dołu
x
1=0 v x
2=1
wartośći ≥0 są pod osią OX
więc x€ <0, 1>
odp: c)
| | 1 | | 1 | |
3) tgα= 0,4 β= 90o−α to: tgβ= tg( 90o−α) = ctgα= |
| = |
| = 2,5
|
| | tgα | | 0,4 | |
odp: a)
23 kwi 17:12
Eta:
Poprawiam chochlika w zad.2)
"wartości ≥0 są
nad osią Ox wraz z punktami na osi Ox " ( oczywiście)
23 kwi 17:16