cos trudnego ;/
patriszia: po modernizacji linii kolejowej srednia predkośc pociągu osobowego wzrosła o 20 km/h , zaś czas
jazdy tego pociągu na trasie 400 km zmniejszył sie o 1h . w ciągu ilu godzin pociąg osobowy
przejezdza te trase po opisanej modernizacjui linii?
liczę na waszą pomoc.dziekuje i tak, bo duzo sie na tym forum nauczyłam
23 kwi 17:14
Eta:
v−−− prędkość przed modernizacją linni
t −−− czas przed modernizacją linii
v+ 20 −−− predkość po modernizacji
t −1 −−− czas po modernizacji
v, t >0
v*t= s
v*t= 400
(v+20)(t−1)=400
vt −v +20t −20= 400 => 400 −v +20t −20=400
to v= 20t−20
zatem: ( 20t−20)*t= 400 /:20
t2 −t − 20=0 ,,,,,rozwiąż to równanie i podaj "t" >0
czas po modernizacji to;
t−1=.......... to będzie odp
23 kwi 17:27
baruśśśśś: ok juz czaje , thx
23 kwi 17:31
Eta:
23 kwi 17:38
patriszia: dzieki

teraz próbuje to zrozumieć
23 kwi 17:38
patriszia: sorki ale czy mogłabys mi napisac jak z vt −v +20t −20= 400 stworzyć t2 −t − 20=0 ?
nie moge dojść do tego?
23 kwi 17:41