pilna pomoc współczynnik symetralnej odcinka prosze o pomoc :(
nina: witam prosze pilnie o pomoc

!
Dane są dwa punkty A =1,1 B=3,4
wtedy wspołczynnik kierunkowy symetralnej odcikna AB jest równy?
23 kwi 22:27
Basia:
napisz równanie prostej AB
symetralna jest do niej prostopadła
23 kwi 22:29
nina: nie mam tego w zadanu mam tylko
odp
a) 3/2
b)−2/3
c)−3/2
d)2/3
23 kwi 22:30
Basia:
i uważasz, że należy zgadnąć, czy policzyć ?
23 kwi 22:31
Basia:
jeżeli prosta k ma współczynnik kierunkowy a (czyli równanie y=ax+b) to prosta do niej
prostopadła ma współczynnik kierunkowy = −1a
dlatego najpierw musisz znaleźć równanie pr.AB
23 kwi 22:36
nina: juz wiem własnie policzyłam to

zrobiłam to tak podstawiłam do wzoru
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−−x1)
i wyszło mi y=3/2x−1/2
3/2x jest wspołczynnikiem kierunkowym ale nie wiem czy to jest dobrze
23 kwi 22:38
Basia:
dobrze Ci wyszło;
a=
32 to wsp.kierunkowy pr.AB
symetralna jest do niej prostopadła, czyli jej wsp.kierunkowy =
23 kwi 22:43
nina: to w koncu odpowiedz a czy b?

3/2 czy −2/3 ?
23 kwi 22:46
Basia:
a jak myślisz ?
23 kwi 22:47
nina: −2/3
23 kwi 22:48
Basia: przecież nie masz podać wsp.kier.pr.AB tylko symetralnej czyli prostej prostopadłej do A B
23 kwi 22:48
Basia: dobrze myślisz
−23
poprzednie pisałam, gdy nie było jeszcze Twojej odpowiedzi
23 kwi 22:50
nina: dziękuje Ci kochana

matura za pasem

jak czegos nie bede wiedziała bede pisac
23 kwi 22:50