kolejna porcja prawdopodobieństa :(
Madlen: Ze zbioru {1,2,3,..,11} losujemy jednocześnie 3 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co
najmniej jednej liczby parzystej.
24 kwi 19:22
Amaz: to musisz zrobić zdarzeniem przeciwnym, policzyć prawdopodobieństwo, że nie wylosowano, żadnej
liczby parzystej
24 kwi 19:26
Madlen: robiłam i mi brednie powychodziły
24 kwi 19:29
Amaz: Ω=11 po 3 =165
A'=6 po 3 = 12, wybieram trzy elementy sposród sześciu liczb nieparzystych, A' jest zdarzeniem
przeciwnym, czyli, że nie wylosowano żadnej liczby parzystej
A−wylosowano conajmniej jedną liczbę parzystą
| | 4 | | 49 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 53 | | 53 | |
Nie wiem, czy jest to dobrze, niech ktoś mnie poprawi
24 kwi 19:34
Madlen: odpowiedź to 2933
24 kwi 19:42
Amaz: No tak, bo A'= 6po 3 = 20 a nie 12, tak jak napisałem, wtedy:
24 kwi 19:48
Madlen: dokładnie
24 kwi 19:48