witam czy ktos wie jak to zrobic i prosze pomocy
luki: oblicz długosc boku kwadratu wpisanego w trójkat równoboczny o boku a
23 kwi 11:21
Amaz: No w tym zadaniu należy wykonać ładny rysunek, żeby pwne rzeczy zauważyć. Mianowicie oznaczmy
jako a bok tego trójkąta, jako x bok kwadratu. Jesli w ten trojkąt wpisaliśmy kwadrat, to
wewnatrz tego calego duzego trojkąta powinienes zobaczyć dokładnie dwa trójkąty prostokątne po
lewej i prawej stronie, w środku kwadrat i na górze kolejny trójkąt równoboczny mniejszy,
który bedzie kluczowy do wyliczenia boku kwadratu. Jak zauwazyc, że ten mniejszy trójkąt jest
też równoboczny? No chociażby widać, że każdy jego kąt ma 60stopni, a to juz wystarczy.
Podstawą tego trójkącika jest bok kwadratu czyli nasze x, a skoro jest to trójkąt równoboczny,
no to wszystkie boki mają długość x. Zauważmy, że bok kwadratu bedzie równy wysokość dużego
trójkąta odjąć wysokość małego trójkąta. Wzór na wysokość w duzym trójkącie to (a√3)/2, a w
małym: (x√3)/2, zatem
x=(a√3)/2 − (x√3)/2 ⇔ x + (x√3)/2 = (a√3)/2 ⇔ x(√3+2)/2 = (a√3)/2 / mnożymy przez
2/(√3+2) no i mamy, że:
x=(a√3)/(√3+2), po przekształceniu: x=a(3−2(√3))
23 kwi 11:55
luki: dzieki za pomoc
23 kwi 12:17
Eta:

x>0
Amaz 
x= a( 3−2
√3 ) <0

! , więc błąd!
Poprawiam:
ΔABC ~ΔEDC to:
a( h−x)= h*x
h=
a√32
a(
a√32−x) =
a√32*x / *(2/a)
a
√3−2x =
√3 *x
√3 *x + 2x= a
√3
( 2+
√3)*x= a
√3
| | a√3 | | 2−√3 | | a√3(2−√3) | |
x= |
| * |
| = |
|
|
| | 2+√3 | | 2−√3 | | 4−3 | |
x= a(2√3−3) >0 ..... teraz jest ok .
23 kwi 15:48
Amaz: Dobrze zrobilem, tylko w wyniku na odwot powinno być 2
√3−3 nie wiem czemu napisalo mi sie
odwrotnie, chcialbym umiec robic tu takie ładne rysunki, muszę potrenować
23 kwi 15:51
Eta:
Oczywiście , poprawka zad. była skierowana do
luki
Co do rysunków : masz po prawej stronie zakładmkę "rysuję"
A co do zapisu dużych ułamków zobacz po lewej;
zakładka : "kliknij po więcej przykładów" ( tam masz instrukcję .
Powodzenia w rysowaniu

Pozdrawiam
23 kwi 16:08
Eta: 
Jak idzie "trening" ?
23 kwi 16:55