Fisieeenka: 3. Oceń zdanie: Nierówność 2x2−3x+4≥0 jest sprzeczna. Odpowiedź uzasadnij rysunkiem.
Może mnie ktoś nakierować na to zadanie.? I udzielić podpowiedzi w dwóch poprzednich.?
24 kwi 18:29
Fisieeenka: Proooszeee o pomooc.
24 kwi 18:52
bogumill2:

najpierw nalezałoby rozwiązac nierównośc jesli jest sprzeczna to wykres funkcji będzie się
znajdował nad osią OX
24 kwi 19:00
Fisieeenka: Ja zrobiłam coś takiego:
Δ=9−32=−23
x1=3+234=6,5
x2=3−234=−5
Delty się nie oblicza ujemnej chyba.. Ale ja obliczyłam. xD no i następnie podstawiłam
wyliczone pierwiastki do nierówności i wyszło mi 69≥0 i 65≥0. Jeśli to byłoby prawidłowe
rozwiązanie (a nie wydaje mi się, żeby było), to równanie nie byłoby sprzeczne. Więc jak?
Bardzo duży błąd zrobiłam obliczając pierwiastki z delty ujemnej?
Drugi sposób jakiego użyłam to wzory Viete'a..
{
x1+x2=32
x1x2=2
{
x1=32−x2
x2(32−x2)=2
−x22+32x2−2
Δ=94−8=−534
I dalej się zapewne pogubię, poddałam się.;[
24 kwi 19:47
bogumill2: podstawowy błąd jaki zrobiłeś to obliczyłeś deltę ponieważ
1 jeśli Δ<0 to wykres ma dwa miejsca zerowe x1 x2
2 jeśli Δ=0 to wykres ma jedno miejsce zerowe x0
3 jesli Δ>0 to wykres nie ma miejsc zerowych czyli jest sprzeczny( u ciebie jest właśnie ta
sytłacja
24 kwi 20:04
ola: bogumill2 na odwrót
1.jeśli Δ>0 to wykres ma dwa miejsca zerowe x1 x2
2 jeśli Δ=0 to wykres ma jedno miejsce zerowe x0
3 jesli Δ<0 to wykres nie ma miejsc zerowych
24 kwi 20:07
bogumill2: zgadza się mój błąd
24 kwi 20:08
ola: ale zastanawiam się, skoro a>0 i ramiona do góry, to ta nierówność jest prawdziwa
24 kwi 20:15
Fisieeenka: Tak myślałam, z tą deltą.
To w końcu jest to sprzeczność czy nie.? : P
24 kwi 20:24
Amaz: Oceń zdanie: Nierówność 2x2−3x+4≥0 jest sprzeczna.
No to oceniamy: Co oznacza, że nierowność jest sprzeczna? To znaczy, że nie ma rozwiązań, a
tutaj rozwiązaniem jest zbiór liczb rzeczywistych, zatem to zdanie jest fałszem.
24 kwi 20:32
Fisieeenka: Ouh, dziękuję.!
24 kwi 21:26