ostroslup
kar: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni. Krawędź podstawy ma długość a=6, zatem wysokość ostrosłupa jest równa
23 kwi 21:28
Sebastian:

chcesz wyjasnienie to nie piszy niewiadomo ile tematow tylko odp w poprzednim pieknie z
rynunkami zaprezentuje

w podstawie mamy trójkąt rownoboczny wiec h tego trojkata to h=
a√32
ale my potrzebujemy tylko x a x to 1/3 wysokości trojkąta równobocznego czyli 3
√3 podzielone
przez 3 wiec zostaje x=
√3
23 kwi 21:49
Sebastian:

a tu z tg60 stopni uzyskujemy wysokość ostrosłupa
tg60=
h√3
√3=
h√3
3=h
23 kwi 21:51
Jacob: A może ktoś powiedzieć czemu wysokość pada akurat na 1/3 wysokości podstawy? Tak po prostu jest
i koniec czy co?
31 gru 18:24
Aga1.: W ostrosłupie prawidłowym spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego
(wpisanego w podstawę) na podstawie.
1 sty 10:28