funkcje
POMOZCIE: Wykres funkcji g otrzymano w wyniku przesuniecia wykresu funkcji f o 2 jednostki w prawo.Wzor
funkcji g ma postac?
A.g(x)=f(x+2)
B.g(x)=f(x−2)
C.g(x)=f(x)+2
D.g(x)=f(x)−2.
Prosze o rozwiazanie z uzasadnieniem.Dziekuje.
24 kwi 18:31
A.! :) : Odp. B

taki mi się wydaje, ponieważ masz taki wzór:
y= f(x−p) + q
p dotyczy samego argumentu (czyli x), q wartości funkcji (czyli y)
g(x)=f(x−2)
bo
twój wektor przesunięcia wynosi [2;0]
czyli p=2 ⇒ −p= −2
natomiast q = 0
i twoim p tym wypadku jest 2, czyli przesuwasz 2 jednostki w prawo po osi OX i 0 jednostek
wzgl. osi OY

np. masz wektor przesunięcia [3;1] przesuwasz 3 jednostki w prawo i 1 do góry
24 kwi 19:25
Amaz: no tak, odp B, ładne uzasadnienie
24 kwi 19:27
A.! :) : i wtedy wzór funkcji wyglądał by tak:
g(x)= f(x−3) +1
24 kwi 19:27
A.! :) : uzasadnić ładnie tego nie umiem

bo... po prostu nie umiem

to jest bardziej wytłumaczenie
24 kwi 19:29