Układ równań z zadań tekstowych
Marmoladka: Bardzo fajna stronka tylko szkoda że nie znalazlam tu zadań tekstowych:( moze źle szukam...
Odległość między miastami A i B wynosi 630 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę odległość w czasie
o 2 h krótszym niż osobowy. Szybkość ekspresu jest wieksza od prędkości osobowego o 20 km/h.
Oblicz średnie prędnkości tych pociągów.
Bardzo prosze o pomoc bo nie rozumie tych zadań a na maturze na pewno takiego typu będzie....:(
22 kwi 20:54
Svanar: S=v*t
S= 630
V1 = predkosc pociagu ekspresowego
V2 = predkosc pociagu osobowego
V1 + 20 = V2
podobne oznaczenia stosujesz do T
t1 = t2 − 2
Podstawiasz do wzoru ktory ci napisalem u gory, masz układ rownan.... kwestia rozwiazania
22 kwi 20:57
Marmoladka: niestety dalej nie potrafie tego rozwiązać

Tego typu zadania to dla mnie czarna magia...
22 kwi 21:15
Marmoladka: :(
22 kwi 22:21
23 kwi 17:37
Marmoladka: dziękuje
23 kwi 22:15