pociąg
nana: Odległość między miastami A i B = 540 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę odległość w czasie o 3
godziny krótszym niż pociąg osobowy. Szybkość ekspresu jest większa od szybkości osobowego o
30 km/h. Oblicz średnie szybkości pociągów.
24 wrz 22:58
AROB: pomagam
24 wrz 23:07
AROB: ekspres osobowy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czas t − 3 t
prędkość v + 30 v
droga 540 540 S = V * t
powstaje układ równań:
V* t = 540
(V + 30)(t − 3) = 540 ⇒ Vt − 3V + 30t − 90 = 540
540 − 3V + 30t − 90 = 540
−3V + 30t = 90 /:(−3)
V − 10t = −30 → V = 10t − 30
Otrzymane V podstawiamy do pierwszego równania układu:
(10t − 30)t = 540
10t2 − 30t − 540 = 0 /:10
t2 − 3t − 54 = 0 ⇒ Δ = 225, √Δ = 15 , t1 = 9
t2= −6 − sprzeczne
t=9, więc V = 60 km/h
V+30 = 90 km/h
Odp. Średnia prędkość pociągu osobowego jest równa 60 km/h, a ekspresowego 90km/h.
24 wrz 23:23
Eta:
Witaj
AROB
24 wrz 23:27
nana: dziękuję
24 wrz 23:29
AROB:
24 wrz 23:52
hfhfgf: 734t
13 lis 09:47
hfhfgf: dfgdfgdfgd
13 lis 09:47
hfhfgf: b fc≤f∞∞∞Ωδγγ
13 lis 09:47