Ile liczb pierwszych spełnia nierówność?
johanxyz: Ile liczb pierwszych spełnia nierówność x(x−9)≤10
23 kwi 21:28
Sebastian: no mi wyszly 4

ale nie lubie takich zadan masz moze odp do tego?
23 kwi 21:40
ola: tak 4, {2,3,5,7}
23 kwi 21:42
johanxyz: nie, nie mam odpowiedzi i proszę o tłumaczenie
23 kwi 21:44
Eta:
x2−9x −10 ≤0 Δ= 121 √Δ=11
x1=10 v x2= − 1
x€ < −1,12> liczby pierwsze w tym przedziale: 2,3,5,7,11
23 kwi 21:44
Eta:
sorry

x€ <−1,
10 > więc liczby pierwsze to: 2,3,5,7
jest ich oczywiście cztery
23 kwi 21:45
johanxyz: ok
23 kwi 21:47
ola: x1=10 czyli do 10 , liczba 11 się nie liczy
23 kwi 21:48