trójkąt
bodziu: oblicz pole trójkąta ABC o bokach 13, 20 i 21 cm
24 kwi 09:10
bodziu: co z tym mam teraz zrobić? proszę o wskazówkę
24 kwi 09:13
mat4fan:
Wzor :
P
△ABC=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
Gdzie :
a, b, c − to boki trojkata ABC
24 kwi 09:35
bodziu: A p co to jest?
24 kwi 09:38
bodziu: już wiem i wielkie dzięki
24 kwi 09:43
Dudi: To ze wzoru Herona się liczy
24 kwi 09:56
bodziu: dzięki, bo nie wiedziałem o co chodzi
24 kwi 10:05
Mateo: pole wychodzi 126 cm2 ?
24 kwi 10:17
bodziu: A obliczając sisna najmniejszego kąta w tym trójkącie, to co mam zrobić?
24 kwi 10:26
Basia:
najmniejszy kąt leży na przeciw najkrótszego boku czyli a=13
korzystasz z tw.cosinusów
a
2=b
2+c
2−2bc*cosα
13
2=20
2+21
2−2*20*21*cosα
2*20*21*cosα=20
2+21
2−13
2
| | 202+212−132 | |
cosα= |
| |
| | 2*20*21 | |
wylicz to
sinus policzysz potem z wzoru
sin
2α+cos
2α=1
α jest na pewno kątem ostrym, skoro jest najmniejszy czyli sinus i cosinus muszą być dodatnie
24 kwi 10:34
Basia:
możesz też skorzystać (i tak jest prościej) z wzoru na pole
P=12*b*c*sinα
126=12*20*21*sinα
126=10*21*sinα
sinα=126210=63105=2135=35
24 kwi 10:37
bodziu: Dzięki
24 kwi 10:40