Funkcja Kwadratowa
Wydi: Chciałbym w tym poście (w ramach ostatnich powtórek do matury) żebyście pomogli mi wypisać SAME
założenia do zadań z parametrem z funkcji kwadratowej.(chodzi mi o współczynnik "a",Δ oraz
wzory viete'a)
Proszę pisać również swoje przykłady...
a)... 2 rozwiązania są dodatnie.
b)... 2 różne rozwiązania dodatnie
c)... co najmniej jedno dodatnie
d)... 2 rozwiązania ujemne
e)... 2 różne rozwiązania ujemne
f)... co najmniej jedno ujemne
g)... jedno dodatnie i jedno ujemne
h)... dokładnie jedno rozwiązanie
i)... jedno rozwiązanie będące pierwiastkiem drugiego
j)...dwa rozwiązania których suma odwrotności jest dodatnia
k)...suma kwadratów rozwiązań jest dwa razy większa od sumy tych rozwiązań
25 kwi 00:11
Basia:
ad.a
Δ>0 i x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
ad.b=ad.a
Δ>0 i x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
ad.c
Δ≥0 i x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
ad.d
Δ>0 i x
1+x
2<0 i x
1*x
2>0
ad.e=ad.d
ad.f
Δ≥0 i x
1+x
2<0 i x
1*x
2>0
ad.g
Δ>0 i x
1*x
2<0
ad.h
Δ=0
ad.i
nie rozumiem treści
czy chodzi o to, że są dwa rozwiązania i x
1=
√x2 ?
jeżeli tak to:
Δ>0 x
1+x
2>0 x
2+
√x2=−
ba x
1*x
2>0 x
2√x2=
ca
ad.j
Δ>0
czyli
x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
lub
x
1+x
2<0 i x
1*x
2<0
ad.k
Δ>0
x
12+x
22=2(x
1+x
2)
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2 = 2(x
1+x
2)
25 kwi 10:52
Wydi: ad.I − tak chodziło mi o to co napisałaś

Dziękuje bardzo, przyda się pewnie w praktyce...
25 kwi 10:56
Wydi: na jutro może się przydać
4 maj 20:55
Rumpfy: w ad c) bnie powinno byc zadnych zalozen chyba.
4 maj 20:56
Svanar: f)... co najmniej jedno ujemne tego nie da sie jako tak zapisac.... bo moze byc 1 ujemne 1
dodatnie, albo 2 ujemne....
4 maj 20:58
Rumpfy: co najmniej jedno dodatnie, jesli bedzie np −5 i 2 to ich suma bedzie mniejsza od zera, a Ty
dales warunek wieksze.
4 maj 20:58
Svanar: w zadanich conajmniej jest baaardzo ciezko zapisac...
4 maj 20:59
Wydi: jakoś to trzeba zapisać, jak powinno być w takim razie?
4 maj 20:59
Svanar: mimo to szacunek dla Basi... kawal dobrej roboty
4 maj 20:59
Svanar: to juz zalezy od zadania... mozna by cos kombinowac np. na zdarzenie przeciwne....
4 maj 21:00
Wydi: to są tylko ogólne warunki koledzy żeby mniej więcej pamiętać jak się przytrafi na maturze,
oczywiście na konkretnym przykładzie trzeba bardziej sprecyzować
4 maj 21:00
Wydi: wpadłem na ten pomysł 1,5 tygodnia temu żeby wszystko było w jednym miejscu

4 maj 21:01
Svanar: dokładnie... wszystko zależy od zadania, ale w 80−90% wzory Basiu są użyteczne
4 maj 21:01
Wydi:
4 maj 21:02