help!
Wydi: W czworokącie ABCD dane są wektor AB = [6,−3], wektor DA = [−8,−7] oraz środek S = (3, 2)
przekątnej DB. Wyznacz współrzędne rzutu prostopadłego punktu D na prostą AB.
18 kwi 12:59
Jack: wektor [DB]= [DA] + [AB] i mamy też środek S przekątnej DB. Policz z tego punkty D i B.
18 kwi 13:17
Jack: potem punkt A. Punktu C nie trzeba liczyć (zresztą chyba się nie da go wyznaczyć).
18 kwi 13:20
Wydi: dobra...
1)wektor[DB]=[−8+6;−7+−3]
[DB]=[−2;−10]
3)wektor [DS]=[3−x
D;2−y
D]
3−x
D=−1 i 2−y
D=−5
D=(4;7)
4)wektor DB=[−2;−10]
x
B−4=−2 i y
B−7=−10
B=(2;−3)−7
5)wektor[DA]
x
A−4=−8 i y
A−7=−7
A=(−4;0)
Co dalej





24 kwi 23:08
Jack: Z wektora AB odwzoruj prostą prostopadłą do niego. Niech przechodzi przez punkt C. Znajdziesz
jej wzór. Znajdź wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B. Znajdź punkt przecięcia będzie
to punkt D' − rzut prostopadly punktu D na odcinek AB. Następnie policz wektor AD'. Potem
Zauważ że wektor DD'= wektor DA+ wektor AD'. Mając wektor DD', policz jego długość.
24 kwi 23:14
Wydi: ok

dzięki JACK
24 kwi 23:25
Jack: proszę
24 kwi 23:30
Wydi: a mam jeszcze pytanko... jeśli w poleceniu mam "Wyznacz
współrzędne rzutu prostopadłego
punktu D na prostą AB" to nie wystarczy znaleźć punktu D'
24 kwi 23:31
Jack: No tak, wystarczy... Rozpędziłem się niepotrzebnie.
24 kwi 23:33
Wydi:
24 kwi 23:34
pomoglem: ale jajcaΩΩΩΩ
30 kwi 17:40