Oblicz pole
majka:

Oblicz pole figury zakreskowanej.
24 kwi 20:22
Kejt: kilka pytań.. przeciwprostokątna jest średnicą? promień masz podany?
24 kwi 20:23
majka: nie, wszystko na literkach ma byc
24 kwi 20:24
Kejt: a co z tą przeciwprostokątną?
24 kwi 20:25
majka: srednica jest rowna 2r a tam na gorze to jest a
24 kwi 20:25
majka: tak jest srednica
24 kwi 20:26
Jack: musi być średnicą, skoro mamy kąt prosty.
24 kwi 20:31
mickey: pomozecie mi?
24 kwi 20:32
Kejt: w sumie racja.. nie kontaktuję już chyba..
24 kwi 20:32
Jack: jak jeden z boków jest "a", przeciwprostokątna 2r, to policzysz z tw. Pitagorasa "b" − drugą
przyprostokątną. Potem pole trojkąta to a*b/2, pole całego koła to πr2. Zamalowany obszar to
różnica.
24 kwi 20:33
Jack:
24 kwi 20:33
Amaz: Co tu jest dane? r tylko? czy jeszcze jakiś bok?
24 kwi 20:34
mickey: dzieki wielkie

a dał rade bys jeszcze jedno podobne zrobić?
24 kwi 20:35
Jack: nie wiem, jak nie ja, to ktoś inny − wrzuć
24 kwi 20:42
mickey: Środki n przystających okręgów leżą na okręgu o promieniu R. Kazdy z przystających okręgów jest
styczny do dwóch sasiednich okręgów. Wyznacz promień tych okręgów.
24 kwi 20:43
Jack: proponuje zrobić tak:
Wiemy, że suma kątów wewn. wielokąta foremnego ma miarę (n−2)*180
o. Każdy kąt będzie miał
| | (n−2)*180o | | 360o | |
miarę |
| . Kąt środkowy będzie miał miarę α= |
| .
|
| | n | | n | |
Utworzymy trójkąt równoramienny ABC o ramionach długości R i wierzchołkach w środkach dwóch
okręgów przystających (A i B) oraz środka dużego okręgu O.
Zauważymy że punkt styczności leży zawsze w połowie boku AB. Zatem szukanym promieniem jest
połowa tego odcinka.
Odcinek łączący środki wierzchołków (czyli AB) okręgów przystających wyliczymy ze wzoru
| | |AB| | |
sin(α2)=1/2|AB|R ⇔ |
| =sin(α/2)*R.
|
| | 2 | |
24 kwi 21:30
majka : Dzięki wielkie jestem naprawde wdzięczna Jack
24 kwi 21:46
Jack: proszę bardzo
24 kwi 21:50