nachylenie prostej
fausti007: Prosta y=
√3x−2 jest nachylona do osi Ox pod kątem

Jak to rozwiazac?Pomozcie prosze
24 kwi 12:36
Jack: współczynnik a to tg nachylenia prostej do osi OX. Wiesz, że ten tgα=√3... odszukaj w
tablicy, dla jakiego kąta α jest tak, że tgα=√3.
24 kwi 12:40
Basia:
α jest kątem nachylenia prostej y[=ax+b do OX ⇔ tgα=a
czyli
tgα=√3 ⇒ α=60
24 kwi 12:40
fausti007: dziekuje!
24 kwi 12:43
Jack: można nie być aż tak wulgarnie "pomocnym"...
24 kwi 12:44
fausti007: A CZEMU bierzemy tg a nie naprzyklad cos?
24 kwi 12:45
fausti007: 
?
24 kwi 12:50
Jack:

| | y1 | | y2 | |
Za każdym razem |
| = |
| bez względu na to jakie punkty nie weźmiemy z prostej. |
| | x1 | | x2 | |
Ten stosunek to właśnie tgα. y=ax, gdzie a=
ΔyΔx.
24 kwi 12:56