Uzasadnij, że równanie ma dwa pierwiastki dla każdej wart. param. m
133: Uzasadnij, że równanie f(x)+(m+1)x−4=0 ma dwa rozwiązania dla każdej wartości parametru m.
f(x)=x2+4x+3
Aby było ono prawdziwe to: Δ>0 więc
Δ=(m+5)2−4*1*(−1)=m2+10m+29
m2+10m+29>0
i teraz nie wiem co dalej. Znów obliczać Δ i przejść do postaci iloczynowej? Tylko co to da.
A może, tylko tyle wystarczy i krótkie uzasadnienie słowne?
24 kwi 23:42
kalafiorowa:
narazie obliczyles Δ dla x, teraz musisz obliczyc Δ dla m.
m2+10m+29>0
Δm=100−116=−16
Δm<0 ⇒ m ∊ R
24 kwi 23:53
133: Aha. Dziękuję serdecznie!
24 kwi 23:58
egger:
25 kwi 00:21