zad
olaaa: nurtuje mnie to zadanie wiec prosze o pomoc w rozwiazaniu: funkcja f okreslona jest wzorem f(x)
= mx2+4x+1 wyznasz te wartosci liczby m dla ktorych wierzcholek paraboli bedacej wykresem
funkcji f lezy na prostej y=−x−5.
23 kwi 19:02
olaaa: pomocy
23 kwi 19:23
olaaa: hellpp
23 kwi 19:53
olaaa: jak mam rozwiazac to zadanie

?
23 kwi 20:34
adrianna: musisz najpierw wylicz z rownania funkcji delte i na tej podstawie p i q czyli wspolrzedne
wierzcholka.. pozniej te p i q wstawiasz do rownania prostej i dziala

wyjdzie Ci m
23 kwi 20:41
adrianna: bo p i q to tak jak x i y czyli za y podstawiasz q a za x p
23 kwi 20:41
ola: nie jestem geniuszem matematycznym ale spróbuję ci pomóc
wierzchołek parboli p=−b2a, q=−delta4a
i założenie m>0
czyli p=−42m, q=−16−4m4m podstawiamy do wzoru
−16−4m4m=−42m−5
4(−4−m)4m=−2m−5 /m2
(−4−m)*m=−2m−5m2
−4m−m2=−2m−5m2
4m2−2m=0
2m(m−1)=0
m=0 m=1 i zał
odp m=1,
23 kwi 20:43
adrianna: po co m2?
23 kwi 20:44
olaaa: p=−2 q=−6 takie wyszedly ci wspolrzedne wierzcholka?
23 kwi 20:45
olaaa: acha ... to wyniki sa równe zaraz sprawdze w odp.
23 kwi 20:46
olaaa: różne*
23 kwi 20:46
olaaa: tak m =1 czyli ola dobrze zrobiłaś to zadanko wielkie dzieki imienniczko
23 kwi 20:47
adrianna: niepotrzebnie zostalo pomnozone przez m2 bo mnozy sie tylko przez m i wychodzi od razu jeden
wynik
23 kwi 20:49
olaaa: tak, tez to zauwazyłam
23 kwi 20:50