Help please.... :(
NiklaS : Oblicz :
a) (4−2
√3)
0.5 b) 5
3+4p7 * (
125)
c) log
x√2=1 d) log
481 + log
1681 = log
227
e) log
94 + log
1/310= log
30,2
mógłby mi ktoś wyjaśnić przypadek b) oraz e) lub d)

?
oraz jak zachowywać się gdy obliczamy logarytmy a pojawia sie pierwiastek?
dzięki
23 kwi 18:13
Jack: w b) zapisuje oba czynniki jako potęgę 5, a potem korzystamy ze wzoru ab*ac=ab+c.
a d) najpierw robimy z logarytmami myk, żeby mieć te same podstawy. Korzystamy ze wzoru:
logab c=1bloga c, a potem mając te same podstawy (tu będzie to 2) korzystamy ze
wzoru na dodawania logarytmów o tych samych podstawach: loga b +loga c=loga b*c
Na koniec mając dwa logarytmy o tej samej podstawie, każdy po jednej stronie równania,
opuszczamy logarytm zostawiając jedynie argumenty (korzystamy że różnowartościowości funkcji
logarytm)
w e) analogicznie jw.
przykład c) można zrobić albo zamieniać z definicji na funkcję wykładniczą, albo chwilę się
zastanawiać na tym, kiedy daje 1, albo zamienić podstawę z argumentem loga b= 1logb a
(ale to najżmudniejsza droga)
23 kwi 18:19