matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuwanie niewymiernosci z mianownika
fausti007:
2−
√
3
Pomozcie
Liczba
jest rowna?jak to obliczyc?poprosze o dokladne rozwiazanie
√
3
+2
24 kwi 11:51
Basia:
musisz pozbyć się niewymierności z mianownika czyli pomnożyć licznik i mianownik przez 2−
√
3
2−
√
3
2−
√
3
=
=
√
3
+2
2+
√
3
2−
√
3
2−
√
3
*
=
2+
√
3
2−
√
3
(2−
√
3
)
2
=
(2+
√
3
)(2−
√
3
)
2
2
−2*2*
√
3
+(
√
3
)
2
=
2
2
−(
√
3
)
2
4−4
√
3
+3
=
4−3
7−4
√
3
=7−4
√
3
1
24 kwi 11:55
fausti007:
Dziekuje Bardzo!
24 kwi 11:58