ostroslup
kar: Dany jest ostrroslup prawidlowy czworokatny o wszystkich krawedziach jednakowej dlugosci.oblicz
sinus kata nachylenia sciany bocznej tego ostroslupa do plaszczyzny jego podstawy.
24 kwi 14:34
soulee: √62
nie chce mi się tłumaczyć o co chodzi ale taki jest wynik
24 kwi 20:40
ola: a nie √36?
24 kwi 20:47
soulee: w jaki sposób Ci to wyszło?
24 kwi 20:56
Bogdan:

Ściany boczne są trójkątami równobocznymi o bokach długości a i wysokości h.
| | 1 | |
H = √h2 − (a/2)2 = √ (3a2/4) − (a2/4) = |
| a√2 |
| | 2 | |
| | H | | | | √2 | | √6 | |
sinα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | h | | | | √3 | | 3 | |
24 kwi 21:45
soulee: Moja pomyłka w mianowniku coś pochrzaniłem.
Ładny rysunek Bogdan
24 kwi 21:48
Bogdan:
24 kwi 22:08