Fisieeenka: Jakie warunki muszą być w poniższych zadaniach?
1.Dla jakich m zbiorem rozwiązań nierówności (5−m)x
2−2(1−m)x+2(1−m)>0 jest zbiór liczb
rzeczywistych? (wg mnie dla każdego m...

)
2. Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie rzeczywistej k liczbę rozwiązań równania
(k+2)x
2+6kx+4k−1=0. Naszkicuj wykres funkcji f.
24 kwi 20:01
dor07:
24 kwi 20:12
ola: 1 czyli musimy mieć parabolę, ramiona do góry czyli
a>0
Δ<0
czyli
5−m>0
(1−m)2−4*(5−m)*2(1−m)<0
24 kwi 20:39
Amaz: zadanie 2
Musisz policzyć Δ
Δ=36k2−4*(4k−1)(k+2)
Musisz określic dla jakiego k:
− są dwa rozwiązania (Δ>0) Wtedy f(k)=2
− jest jedno rozwiązanie (Δ=0) Wtedy f(k)=1
− nie ma rozwiązań (Δ<0) Wtedy f(k)=0
24 kwi 20:45