Środkowe w trójkącie ABC
Prawdziwy: Środkowe w trójkącie ABC przecinają sie w punkcie P odległym od wierzchołka A o 6cm. Wobec tego
środkowa poprowadzona na bok BC ma długość: A.12cm B.9cm C.15cm D.10cm Prosze o
rozwiazanie
23 kwi 20:20
Prawdziwy: chociaz dajcie wskazówki to jakos juz too zrobie
23 kwi 20:27
R:)): środkowe przecinają się w punkcie który dzieli każdą środkowa w stosunku 2:1
23 kwi 20:37
Prawdziwy: dalej nie rozumiem...
23 kwi 20:37
R:)): odp b
środkowa poprowadzona z wierzchołka A pada na bok BC
zatem 23 tej srodkowej rowne jest 6
23 kwi 20:41
:D: Niech punkt D będzie punktem umieszczonym na boku BC i łączy się z wierzchołkiem A.
| | 2 | | 2 | |
AP= |
| AD, z tego mamy 6= |
| AD, wiec AD=9 |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 20:48
Prawdziwy: dzieki
23 kwi 20:53