Błagam o pomoc. Zadanie maturalne!
Madlen: Z pięciu prętów których długości są odpowiedni równe 1 2 3 4 5 jednostek długości wybieramy
losowo trzy. Oblicz prawdopodobieństwo tego że mozna z nich zbudowac trójkat prostokątny.
24 kwi 19:08
Amaz: | | 1 | |
myslę, że odpowiedz to |
| ale jestem slaby z prawdopodobienstwa i nie chcialbym Cie |
| | 10 | |
okłamać moim rozumowaniem
24 kwi 19:17
Madlen: tak dokładnie , to ja wiem

tylko kurcze nie umiem do tego dojsc. a omega jak policzyłes?
24 kwi 19:21
Amaz: Ω=5 po 3 = 10 bo wybierasz trzy elementy spośród pięciu
A=1, bo jest tylko jedna mozliwość wylosowania takich bokow, to jest 3,4,5
| | 1 | |
P(A)= |
| ale nie wiem czy to dobrze |
| | 10 | |
24 kwi 19:36
Madlen: a bok 2,4,5 ? też można
24 kwi 19:40
Amaz: No nie bardzo, bo trójkąt prostokątny ma wlasność, że a
2+b
2=c
2
No to sprawdzmy: 2
2+4
2=5
2 ⇒ 20≠25, więc ta kombinacja nie pasuje
24 kwi 19:42
Madlen: a no tak błąd w liczeniu xD

dziekuję bardzo za pomoc.
24 kwi 19:44
Kocyk: a czy jest jakiś szybki sposób sprawdzenia, czy podane długości spełniają tw pitagorasa? Czy
trzeba po prostu wszystko żmudnie sobie wyliczyć, albo ocenić "na oko"?
30 kwi 13:47