funkcja
ucząca się : znajdż prostokąt o obwodzie 20 cm i jak największym polu,naszkicuj
24 kwi 18:20
Kejt:

kwadrat o boku 5
P=5*5=25
Ob=5*4=20
24 kwi 18:21
ucząca się : no tak to było by zbyt łatwe,to ma być funkcja....ale dziękuję
24 kwi 18:25
Kejt: aa..
nie zwróciłam uwagi na tytuł. wybacz.
24 kwi 18:28
Kejt: było podobne zadanko tutaj (wiem, bo tam też się tak walnęłam).. poszukaj, może Ci pomoże.
24 kwi 18:37
Gniewko: dwa boki prostokąta: a i b
2a+2b=20
ukł. równan
a+b=10
ab=0 (chcemy doprowadzic do f.kwadratowej)
b=10−a
podstawienie: a(10−a)=0, −a2+10a
funkcja ma ramiona skierowane w dół, x wierzchołka bedzie 'a' dajacym maksymalne pole
xw=−(b:2a)=−(−10:2)=5
a+b=10, b=10−5=5
ODP:5
24 kwi 19:37
Beata: zawsze tego typu zadanka robimy z funkcji

no i rzeczywiście każdy bok = 5
24 kwi 20:07