ciagi...
może ktoś pomóc?? proszę: mam wykres a na nim zaznaczone dwa punkty,odczytałam,że dla a
n5 jest −1 a dla a
n3 jest 3
i mam wyznaczyć wzór ciągu,i nie umiem
24 kwi 21:34
Amaz: jaki to ciąg? arytmetyczny, czy geometryczny?
24 kwi 21:44
Kejt: a5n. chodzi o piąty wyraz, tak? tak samo z trzecim..
24 kwi 21:44
Kejt: arytmetyczny zapewne..
24 kwi 21:45
może ktoś pomóc?? proszę: tak
24 kwi 21:45
Kejt:
an+1=an+r
a4=(a5+a3):2
a4=2:2
a4=1
r=a4−a3=−2
24 kwi 21:48
Amaz: wzór ciągu wyraża się takim o to wzorkiem: an−a1+r(n−1)
a3=3, a5=−1, a3+2r=a5 ⇒ r=−2
a1=a3−2r=7
No to teraz wynik: an=7−2(n−1)=−2n+9
24 kwi 21:49
może ktoś pomóc?? proszę: dzięki wielkie

mam jeszcze takie:
1. Wyznacz równaie prostej,w której zawiera się wykres ciągu arytmetycznego (a
n) o różnicy r.
a
1 = 5
r =
podajcie jakieś wskazówki,spróbuje sama zrobić i wam napisze jak zrobiłam
24 kwi 22:00
może ktoś pomóc?? proszę: r = 2
24 kwi 22:00
Kejt: 2? to coś źle przepisał(a)ś..bo:
a5≠a3+2+2
−1≠3+2
−1≠5
24 kwi 22:02
Kejt: poprawka:
−1≠3+4
−1≠7
24 kwi 22:03
może ktoś pomóc?? proszę: nio tak jest w książce podane
24 kwi 22:03
Kejt: sam(a) widzisz, że to nie ma sensu.. aż tak późno nie jest żebym tego nie widziała..
24 kwi 22:04
Jack: Moze tak:
y=ax+b albo też an=rn+b
Mamy a1=5 stąd 5=2*1+b ⇒ b=3
czyli an=2n+3.
Hm?
24 kwi 22:07
może ktoś pomóc?? proszę: odp w książce to:
an = −47−n
24 kwi 22:08
Jack: toooo jest prosta?

Zdecydowanie nie.
24 kwi 22:09
Kejt: mówiłam, że jest błąd
24 kwi 22:11
może ktoś pomóc?? proszę: no mówię wam

takie jest zadanie i taka odpowiedź w książce już sprawdzam 3 raz
24 kwi 22:11
Jack: postaw sobie 1 i sprawdź czy wyjdzie 5... Poza tym ta funkcja wykładnicza zawiera co najwyżej
dwa punkty z dowolnego ciągu, a nie wszystkie
24 kwi 22:13
może ktoś pomóc?? proszę: nie rozumiem,to w końcu da się zrobić to zadanie czy jest jakiś błąd
24 kwi 22:14
Kejt: jest błąd w odpowiedziach..
24 kwi 22:15
może ktoś pomóc?? proszę: nie wychodzi 5
24 kwi 22:15
może ktoś pomóc?? proszę: to jaka powinna być odpowiedź i jak to zrobić,bo ja tego niestety nie rozumiem:(
| | 1 | |
w drugim zadaniu jest a6 = 8,r=− |
| |
| | 3 | |
24 kwi 22:16
może ktoś pomóc?? proszę: wiecie co

bardzo Was przepraszam,ale ja popatrzyłam w odpowiedziach na ciąg
geometryczny...odpowiedź ma być y = 2x + 3
24 kwi 22:21
Jack: ehh
24 kwi 22:23
może ktoś pomóc?? proszę: to możecie mi teraz wytłumaczyć
24 kwi 22:25
Jack: wzór ciągu jest bardzo podobny do wzoru funkcji liniowej − jedno i drugie rośnie albo maleje "o
ileś", o stałe "r".
Różnica "r" to odpowiednik "a" z funkcji liniowej. Mamy punkt startowy a1=5 więc podstawiamy
do wzoru an=r*n+b, gdzie niewiadomą jest tylko b.
Wyliczając ją podstawiamy do końcowego wzoru an=2*n+ 3. I tyle.
24 kwi 22:29
Jack: no dobra, powinniśmy od razu operować wzorem y=ax+b. wiemy, że pewien wyraz jest równy 5
(czyli y=5). Wiemy ze jest to wyraz 1 (czyli x=1), współczynnik "a" to odpowiednik naszej
znanej różnicy "r" (znamy ją, wynosi r=2). Więc podstawiamy do wzoru i dostajemy: 5=2+b ⇒b=3
A więc końcowy wzór ma postać y=2x+3.
24 kwi 22:32
może ktoś pomóc?? proszę: a mając a
6 i znając różnicę,to jak mogę obliczyć a
1
a
1 = a
1 − 5r
24 kwi 22:34
może ktoś pomóc?? proszę: a
1 = a
6 − 5r

24 kwi 22:34
Jack: a6=a1+5r tak, możesz.
24 kwi 22:35
Jack: 
ok
24 kwi 22:35
może ktoś pomóc?? proszę: bo mam r= − 1/3 i a
6 = 8
| | 5 | |
i chciałam wyliczyć to a1...to będzie 8 |
| |
| | 3 | |
24 kwi 22:38
Jack: zdaje sie ze tak. idz dalej
24 kwi 22:47
może ktoś pomóc?? proszę: nio wyszło mi

dzięki za pomoc
24 kwi 23:00