...
qiar: Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego, jeżeli promieć okręgu wpisanego na tym trójkącie
wynosi 6cm.
proszę o pomoc
23 kwi 10:42
qiar: odświeżam
23 kwi 11:17
qiar: ref
23 kwi 14:27
qiar: odświeżam
23 kwi 15:30
qiar: ref
23 kwi 19:22
Kejt: opisanego na tym trójkącie czy wpisanego w ten trójkąt?
23 kwi 19:23
qiar: nie wiem tak miałem na kratce. A więc pomyłka nauczyciela, przyjmijmy, że r=6cm, a więc promień
wpisany.
23 kwi 20:52
Mateo: jaka czesc wysokosci bedzie stanowil ten promien?
23 kwi 20:56
Kejt: okej.
r okręgu wpisanego w trójkąt stanowi 13 wysokości trójkąta.
wzór na wysokość w trójkącie równobocznym: h=a√32
z tego pierwszego wylicz wysokość, a z drugiego bok trójkąta..
dalej dasz radę?
23 kwi 20:58
Mateo: a= 12√3 ?
23 kwi 21:02
Bogdan:
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a:
| | 1 | |
6 = |
| a√3 / * 2√3 ⇒ a = 12√3 |
| | 6 | |
| | 1 | |
pole trójkąta P = |
| a2√3 = ...... |
| | 4 | |
23 kwi 21:04
Kejt: mhm.
23 kwi 21:04
uiiui: 798
18 kwi 20:04
uiiui: 2 = 6 + 60
18 kwi 20:05