Pomóżcie..
Ul.a: Pewien zakład produkuje w ciągu 25 dni 40 000 płyt. O ile % należy zwiększyć dzienną produkcję,
aby wykonać tą samą liczbę płyt w ciągu 20 dni?
23 kwi 17:42
panda: Nie wiem czy dobrze:
teraz w ciągu dnia produkowanych jest:
40000/25=1600 płyt
my natomiast chcemy aby w ciągu dnia było produkowanych:
40000/20=2000 płyt
więc:
1600 − 100%
2000 − x
odpowiedz: należy zwiększyć produkcję o 25%
sprawdzenie:
(1600+(1600*0,25))*20=40000
Nie jestem jednak w 100% pewny czy moje rozwiązanie jest dobre
Odp: Dzienną produkcje należy zwiększyć o 20%
23 kwi 19:27