M= 100 - 35log(t + 1)
ferdi : Oblicz ze wzoru, po jakim czasi zapominamy 50 % naszych wiadomości.
M= 100 − 35log(t + 1) M−procent pamiętanych wiadomości ; t− liczba upłyniętych dni
Proszę bardzo o pomoc, ponieważ sam nie zdołam tego wyliczyć.. To jest trzecie pytanie,
pierwsze brzmiało "Ile % wiadomości zapomnimy po 5 oraz 10 dniach?", z tym sobie poradziłem..
Otrzymałem, że po 5ciu dniach 27,23% a po 10ciu 36,44 %.
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam
23 kwi 17:53
Basia:
Jeżeli zapomnimy 50% to pamiętamy też 50%
czyli
100−35log(t+1)=50
35log(t+1)=50
log(t+1)=5035=107
7log(t+1)=10
log(t+1)7=10=log1010
(t+1)7=1010
t+1 = 7√1010
t=7√1010−1
jeżeli taka odpowiedź nie wystarczy, trzeba to policzyć na kalkulatorze albo w arkuszu
kalkulacyjnym i zaokrąglić do liczby całkowitej
23 kwi 23:36