ciągi
Julek:
Wartosc uzytkowa krosna maleje co roku o te sama kwote. po ilu latach krosno straci wartosc
uzytkowa, jezeli jego wartosc po dziesieciu latach bedzie cztery razy mniejsza niz po dwoch
latach
a
n − ciąg arytmetyczny odzwierciedlający wartość użytkową dla danego roku
n
n − rok
r − różnica (kwota o jaką spada wartość użytkowa)
a
n = a
1 + (n−1)r
4a
10 = a
2
4(a
1 + 9r) + a
1 + r
4a
1 + 36r = a
1 + r
3a
1 = −35r
a
1 + (n−1)r = 0
| | 35r | |
− |
| + (n−1)r = 0 / *3
|
| | 3 | |
−35r + 3(n−1)r = 0
3(n−1)r = 35r / :r
3(n−1) = 35
3n = 38
12,6666 roku będzie równa zero, więc jeśli wiemy, że n∊N
+ to odpowiedź to : n = 13
______________________________________________________________
Moje rozwiązanie, którego wynik nie pokrywa się z książką.
Proszę o sprawdzenie
23 kwi 21:08
Sebastian: mhm jego wartosc po dziesieciu latach bedzie cztery razy mniejsza niz po dwoch
latach
4a
10 = a
2
mhm 4 razy mniejsza? a ty zes to jeszcze razy zrobil? wiec chyba wyszlo ze po 10 latach bedzie
4 razy wieksza niz po 2
23 kwi 21:29
Sebastian: sorki zapomij o ty

ale sie zblaznilem zle przeczytalem i zle spojrzalem potem
23 kwi 21:31
guest: zauważyłem jeden błąd w twoim podejściu... wynikający raczej z zapisu, ale nie wpływa on na
wynik. Jeśli chcesz wyprowadzić wzór ogólny na an to musisz przyjąć jedno z założeń... Jeśli
po dwóch latach znaczy, że odjęte zostały dwie różnice, to tak na prawdę jest to wynik w
trzecim roku... czyli a3 = a1 − 2r... Poza tym:
twój wzór na an powinien wtedy wyglądać tak:
an = a1 − (n−1)r...
Ew. może to być drugie podejście, że po dwóch latach, ale jeszcze bez odjęcia składki i wtedy
nie bierzesz trzeciego wyrazu, ale drugi. Tak samo musisz postąpić z drugą liczbą. Jeżeli jest
to po dziesięciu latach, to innymi słowy po odjęciu dziesięciu różnic, więc nie 10 a 11 wyraz
ciągu.
Co i tak nie zmienia faktu, że n−>13
23 kwi 21:58
Julek:
guest :
a
n = a
1 + (n−1)r
to wzór ogólny ciągu arytmetycznego. Nie chcę obliczyć kwoty o jaką spada wartość, dlatego to,
że
r jest ujemne mnie w ogóle nie obchodzi...
dlatego uważam mój zapis za odpowiedni
Sebastian : każdemu się zdarza
23 kwi 22:46
23 kwi 23:04
damorka: Wynik nie pokrywa się z wynikiem z książki? Jak to? Robiliśmy to zadanie na lekcji i zdaniem
mojej nauczycielki ten wynik jest poprawny..
23 kwi 23:05
Basia:
jeżeli przez a1 oznaczymy wartość początkową to
a2 wartość po roku
a3 po 2 latach
....................
a11 po 10 latach
czyli
4*a11=a3
4(a1+10r)=a1+2r
4a1+40r=a1+2r
3a1=−38r
a1=383*(−r)
383=1223 ≈ 13
czyli po 13 latach
i nie może być inaczej
24 kwi 00:10
soulee: Mi wychodzi 1223 i absolutnie nie zaokrąglam tego do 13 tylko zapisuje w wymiernej:
a2 = 12
a10 = 3
r = 98
0 = 1318 + (n − 1) − 98
0 = 1318 − 98n + 98
1428 = 98n
1148 = 98n
n = 1223
Bardzo wku$&%&$ce zadanie, ponieważ z tymi danymi możemy mieć nieskończenie wiele ciągów.
Jedynie n pozostaje takie samo...
24 kwi 00:18
Basia:
Taka właśnie jest rzeczywistość.
To o czym tu jest mowa nazywa się amortyzacją.
Amortyzacja jest określana procentem p
Wartość urządzenia maleje co rok o p% wartości początkowej.
p jest zawsze takie samo dla urządzeń tego samego typu.
Jeżeli więc masz dwa krosna o cenach początkowych
50 000 i 100 000
to oba stracą wartość dokładnie po 12 latach i 8 miesiącach
miesięczna kwota odpisu dla każdego z nich będzie inna
dla 1 500*p
dla 2 1000*p
i będą to z całą pewnością dwa różne ciągi arytmetyczne
24 kwi 00:29
Julek:
Koleżanka poprosiła mnie o rozwiązanie tego zadania. Tak się tylko chciałem upewnić, a przy
okazji dać jej link z rozwiązaniem. Wynik w książce to : 26
24 kwi 02:28
MatriXX:
Określenie pierwszego i ostatniego wyrazu ciągu:
w – początkowa wartość krosna,
r – kwota, o jaką rocznie maleje wartość krosna,
a1 = w − r
an=0
układ równań:
w−nr=0
4(w−20r)=w−2r
po obliczeniach powinno wyjść:
26r − nr = 0 / : r ,
n = 26
Rozwiązanie wg klucza...
30 kwi 15:14