matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
krótkie zadanie?:
Podstawa trójkąta równoramiennego jest równa 16 cm, a pole ma 64 cm
2
. Oblicz obwód tego trójkąta
23 kwi 18:34
Orzech:
(16*h) /2= 64 h= 8 Dalej z Pitagorasa 8
2
+8
2
= m
2
m = 8
√
2
Obw= 16(
√
2
+1)
23 kwi 18:41