dd
Nikodem: Dany jest ciąg liczbowy określony wzorem an=4n−1.
a) Udowodnij, że ciąg ten jest arytmetyczny
b) Oblicz S6
c) Oblicz, ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 20
Obliczyłem, że a1= 3 (bo 4*1−1 to 3)
i a2=7 (bo 4*2−1 to 7)
wiem, że a2−a1=a3−a2 i dalej staje z zadaniem...

Proszę o pomoc..!
24 kwi 17:31
Nikodem: obliczyłem, że a3=11, różnica to 4, więc jest to ciąg arytmetyczny.
Nadal mam problem z resztą podpunktów..
24 kwi 17:35
Kejt: S6=a1+a62*6=3+232*6=13*6=78
chyba jakoś tak..
24 kwi 17:40
cort: s6 to ze wzoru na sume, skoro masz podane an to nie problem obliczyć sobie a6 i a1.
24 kwi 17:40
Amaz: a)No dowód wygląda nieco inaczej trzeba odjąć an od a(n−1) i pokazac, że jest to liczba
stała, zatem: 4n−1−(4(n−1)−1)=4n−1−4n+4+1=4, zatem jest to ciąg arytmetyczny
b)tutaj trzeba policzyć sumę pierwszych sześciu wyrazów i dlatego nazywa się to S6
C)No takich wyrazow jest pięc,, widać, że ten ciąg jest rosnący a a6>20, więc jest pięc takich
wyrazów
24 kwi 17:41
Gustlik: Wskazówki:
1. Oblicz a
n+1−a
n − bedzie to róznica ciągu (r), powinna wyjść 4, bo tyle wynosi
współczynnik kierunkowy prostej y=4x−1, na której leża wyrazy tego ciągu − ciąg arytmetyczny
jest po prostu funkcją liniową określoną na liczbach naturalnych − obowiązuje zasada r=a,
czyli w naszym zadaniu r=4.
| | (a1+an)*n | |
2. Sn= |
| , n=6, an=a6 − wstaw 6 za n do wzoru ciągu i oblicz a6.
|
| | 2 | |
3. Rozwiąż nierówność 4n−1<20, na osi zaznacz przedział, tak jakbyś zamiasn n miał x w
nierówności i z tak wyznaczonego zbioru rozwiązań nierowności wypisz wszystkie liczby
naturalne i zlicz je − ilość tych liczb to ilość wyrazów <20.
25 kwi 01:22