NIERÓWNOŚĆ
ALA: Opisz za pomocą układu nierówności trójkąt o wierzchołkach: A=(−4,−2), B=(4,0), C=(0,2).
24 kwi 22:13
Julek:
Musisz znaleźć trzy proste, które po przecięciu dadzą Ci trzy punkty ABC
Prosta ⊂ AB :
y = ax + b
−2 = −4a + b
0 = 4a + b
−2 = 2b
b = −1
W ten sam sposób znajdź prostą ⊂ BC i prostą ⊂ AC
Pozdrawiam
24 kwi 22:18
Mateusz: Równania prostych w których zawierajhą się boki trojkąta ABC
| | 0+2 | | 1 | |
prosta AB: y+2 = |
| (x+4) czyli y = |
| x−1
|
| | 4+4 | | 4 | |
| | 2−0 | | 1 | |
prosta BC y−0= |
| (x−4) a więc y = − |
| x+2
|
| | 0−4 | | 2 | |
| | 2+2 | |
prosta AC y+2 = |
| (x+4) => y = x+2
|
| | 0+4 | |
i teraz rysujesz te proste w układzie współrzędnych zacieniowujesz trojkąt i ten obszar jest
częścią półpłaszczyzn inaczej zbiorów:
| | 1 | |
M = {(x,y): x€R, y€ R i y≥ |
| x−1} podobnie robisz z resztą zbiorów |
| | 4 | |
24 kwi 22:30
24 kwi 22:47
Mateusz:

A w czym masz problem wyznaczyłem ci rownania prostych i napisałem jak masz dalej postąpic ech
uczniowie:
oznaczmy sobie zbior następny np K
| | 1 | |
K = {(x,y):x € R, y € R i y≤− |
| x+2}
|
| | 2 | |
L = {(x,y): x € R, y € R i y≤x+2} czyli mamy następujący układ nierownosci
{y≤x+2
na rysunku szarymi kropkami masz oznaczony obszar ktory mas opisac za pomocą układu nierownosci
czerwona prosta to prosta BC niebieska to prosta AC natomiast pomaranczowa to AB narysuj je
sobie dokładnie punkty przez jakie przechodzą masz podane w zadaniu
PS popatrz na rozwiązania zadan zamiesczonych tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1675.html
to podstawa a mature jakos trzeba zdac
25 kwi 08:59