pomoc
Paula: Liczbę 210 przedstawiono w postaci iloczynu dwóch kolejnych liczb naturalnych. Oblicz, jakie to
liczby.
Mam tak:
n(n+1)=210
przemnożyłam i otrzymałam: n2 + n = 210
I dalej nie wiem co zrobić..
Proszę o pomoc.
24 kwi 14:12
Kejt: najpierw trzeba przyrównać to do 0 i wyliczyć deltę(Δ):
n2=+n=210
n2+n−210=0
ax2+bx+c=0
interesują nas liczby naturalne więc:
n>0
a=1
b=1
c=−210
Δ=b2−4ac
Δ=1−4*1*(−210)=1+4*210=841
√Δ=29
Δ>0 więc równanie ma dwa rozwiązania:
n1=−b−√Δ2a
n2=−b+√Δ2a
podstawiasz i liczysz. Pamiętaj, że to mają być liczby naturalne.
24 kwi 14:21
Kejt: n2+n=210*
24 kwi 14:21
Paula: wyszło mi −15 i 14. DObrze?
24 kwi 14:32
Kejt: mhm
24 kwi 14:33
Paula: Dziekuję za pomoc!
24 kwi 14:42