Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego
erwson: W pewnym ciągu geometrycznym a6=5 i a8=10 Jakie mogą być wyrazy a1 a7 i S10
23 kwi 17:44
Kejt: to chyba będzie jakoś tak:
an+1=an*q
a6=5
a8=10
a7=a6*q
a8=a7*q
a8=a6*q*q
a7=5q
a8=5q*q
10=5q2
q=√2
dalej dasz radę?
23 kwi 18:57
erwson: Obawiam się że nie skąd wziąłeś a7=a6*q
a8=a7*q
a8=a6*q*q
23 kwi 19:54
Kejt: wzięłaś..
ze wzoru. tego na górze.
23 kwi 19:55
erwson: Szczerze mówiąc to nie wiem jak to dalej zrobić
23 kwi 20:15
23 kwi 20:17
walet:
W ciągu geometrycznym(an): a72 = a6 * a8
23 kwi 20:25
erwson: A czy mógłby ktoś wykonać to zadanie w całości i dopiero później wytłumaczyć?
23 kwi 20:41
bogumill2: po obliczeniu n dane podstawiasz pod wzór na n−ty wyraz ciągu czyli an=a1 * qn−1
np. masz obliczy 1 wyraz ciągu czyli.
a6=a1 * q6−1
5= a1 * √26−1
5=a1 * √25
5=a1 * √32
a1= 5√3232
następnie liczysz 7 wyraz ciągu
a7=a6 * q
a7=5 * √2
a7=5√2
23 kwi 22:54
23 kwi 22:55
Basia:
a
q=−√2 gdzie się podziało






q
2=2 ⇔ q=±
√2
24 kwi 01:09