ostroslup
kar: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny,Przekatna podstawy tego ostroslupa jest rowna 4 a
wysokosc 6.V=?
23 kwi 22:27
Basia:
V=13*Pp*h
co jest podstawą tego ostrosłupa ?
czekam na odpowiedź (to wynika z treści zadania)
23 kwi 22:31
Zenek: kwadrat
23 kwi 22:31
Basia:
zgadza się; przekątna tego kwadratu ma długość 4
niech a oznacza bok kwadratu
wtedy
Pp=a2
a z tw. Pitagorasa
a2+a2=42
2a2=4
a2=2
Pp=2
teraz podstaw do wzoru na objętość
23 kwi 22:34
ania: Mam podobne zadanie, Wydaje mi się, ze jesli uzywamy tz. pitagorasa to raczej :
a2 + a2 = 42
2a2=16 /2
a2=8
a= √ 8
Czy to nie tak powinno być? Czemu u Basi, przy 4 znika pierwiastek? Prosze napiszcie. Bo nie
wiem jak rozwiązac swoje zadanie.
24 kwi 18:02
Amaz: u niej znika ten pierwistek, bo popelnila błąd
24 kwi 18:03
ania: dzięki za odp.!
24 kwi 18:06
Kejt: można skorzystać z innego wzoru na podstawę, bez liczenia boku ;>
Pp=4*42=8
i V=13*pp*h=13*8*6=16
24 kwi 18:08