znajdź sumę
R:)): W(x) = 2x3 − 5x2 − 2a *x+ 3
znajdź sumę współczynników wielomianu Q =[W(x)]2011 jeśli a = 0
23 kwi 19:40
Eta:
2a= 20= 1
w(x) = 2x3−5x2 −x +3
suma współczynników wielomianu = W(1)
zatem: W(1) = 2 −5 −1 +3 = −1
to W(x)2011= (−1) 2011= −1
to suma współczynników wielomianu Q(x) = −1
23 kwi 19:57
R:)): Dzięki
23 kwi 19:58
groove: Dlaczego współczynnik przy x to −1, a nie −4 (2a = 22=4) ?
17 mar 15:50
Dominik: bo a = 0, a nie a = 2.
17 mar 15:51
groove: Jeeeny, nie umiem czytać, myślałam ze jest tam a różne od 0. dzieki
17 mar 15:52