kombinatoryka
egger: Do miejscowości w której są cztery hotele przyjechało osiem osób ,
z których każda losowo wybiera hotel . Ile jest mozliwości zakwaterowania
tych osób tak , aby w dwóch hotelach znalazły się po trzy osoby , a w
pozostałych dwóch po jednej ?
24 kwi 21:53
soulee: 8 ! = 40 320
Jak dla mnie to treść zadania robi duzo szumu, a tu chodzi po prostu o uporządkowanie tych 8
osób.
24 kwi 22:10
egger: prawidłowy wynik o 6720...
24 kwi 22:40
24 kwi 22:46
Eta:
Niestety , to jest złe rozwiązanie !
1) wybieramy najpierw 2 hotele z 4 hoteli w których umiescimy po 3 osoby
wybór hoteli : ń{4}{2} sposobów
2) teraz do pierwszego z nich kwaterujemy 3 osoby z 8 osób
do drugiego hotelu już tylko następne 3 osoby z pozostałych 5 osób
| | | |
do trzeciego hotelu 1osobę z 2 pozostałych na: | sposobów
|
| | |
do czwartego hotelu trafi samoistnie ostatnia 1 osoba
z reguły mnożenia mamy:
| | | | | | | | | |
* | * | * | * | = ........ 6 720 sposobów zakwaterowania
|
| | | | | |
24 kwi 22:59
soulee: Masz pełną rację Jack.
24 kwi 23:02
Eta:
Oczywiście chodziło mi o złe rozwiązanie podane przez
soulee
24 kwi 23:02
soulee: mimo wszystko wynik Jacka się zgadza
24 kwi 23:02
soulee: 
To wiem
24 kwi 23:03
Eta:
Ale u mnie widać "ładnie" ... cztery hotele i 3 3 1 1 osób w nich
24 kwi 23:04
Jack: zrobiłem to inaczej.
| |
− wybór 6 ludków z 8, którzy będą w nich mieszkali,
|
| |
| |
− wybór 3 ludków z 6 do jednego z tych dwóch zatłoczonych hoteli (druga trójka wyznacza |
| |
się automatycznie),
| | | |
2= | − rozmieszczenie 2 pozostałych w dwoch hotelach (żaden hotel nie zostaje pusty) |
| | |
24 kwi 23:06
Jack: u mnie tez pięknie i krócej i wogóle...
24 kwi 23:06
Jack:
24 kwi 23:07
Eta:
24 kwi 23:07