pole figóry zawarte pomiędzy wymienionymi krzywymi
Tomek: Znaleźć pole figury zawartej pomiędzy wymienionymi krzywymi:
y= −x
2
x=1
x=2
za pomocą całki oznaczonej

Z krótkim wytłumaczeniem prosiłbym

Dziękuję z góry
23 kwi 23:41
Basia: Pomagam
23 kwi 23:42
Basia:
| | 1 | |
f(x)= |
| o g(x)=−x2 nie mają punktów wspólnych, bo |
| | x2 | |
−x
4=1
sprzeczność
stąd wynika, że
P=∫
12 f(x) dx − ∫
12 g(x) dx
bo wykres f(x) leży nad osią OX, a wykres g(x) pod
naszkicuj to sobie, lepiej zrozumiesz
| | 1 | |
P= ∫12 |
| dx − ∫12 −x2 dx = |
| | x2 | |
−
1x |
12 +
13x
3 |
12 =
−[
12−
11]+
13*[2
3−1
3]=
−[−
12]+
13*7 =
12+
73=
3+146=
176
23 kwi 23:49
Tomek: Dzięki wielkie

wynik się zgadza, zadanie przeanalizuje
23 kwi 23:52