Odczytaj z wykresu funkcji
A.! :) :

Zadanie 1
Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x):
a) Odczytaj z wykresu:
− dziedzinę funkcji
− zbiór wartości funkcji
− miejsca zerowe funkcji
− zbiór, w którym funkcja jest rosnąca
b) Dla jakich argumentów f(x) ≤ x + 3 ?
Zadanie 2
| | x2 − 4 | |
Dana jest funkcja o wzorze: f(x) = |
| |
| | ax + 2 | |
a) Określ dziedzinę funkcji i narysuj wykres funkcji dla a=1
b) Wyznacz a tak, aby do wykresu funkcji należał punkt A(3,1)
c) Wyznacz a tak, aby dziedziną funkcji był zbiór R − {3}
24 kwi 17:10
Amaz: zad 1
a)
−są to takie x dla których istnieje jakiś y, zatem patrzymy na rysunek i widzę, że jest to
przedział [−4,2] oraz {3,4,5}
−{0} oraz przedział [1,4)
− {2}
− funkcja rośnie w przedziale (2,5)
b) No to trzeba sobie narysować wykreś funcji x+3, rozwiazaniem beda te elementy, które leża
pod oraz na równi z tą funkcją x+3. Rozwiązaniem bedzie x należacy do {−1} suma [0,5]
24 kwi 17:22
Amaz: zad 2
a) jesli a=1, to x+2≠0, wiec x≠−2
b) no to za f(x) podstawiasz 1, za xpodstawiasz 3 wychodzi, że 3a=3, więc a=1
c) No chcemy, aby mianownik = 0 dla x=3, czyli mamy takie rownanie: 3a+2=0, więc a=−2/3
24 kwi 17:26
A.! :) : dziękuję bardzo!
24 kwi 18:27
A.! :) : aha.... a co do zadania 1 podpunktu d)
to tam nie powinno być przypadkiem, że fukcja rośnie w zbiorze {2,3,4,5}
24 kwi 18:37
A.! :) : znaczy w 4 myślniku
24 kwi 18:39
Amaz: szczerze, to nie jestem pewny wlasnie tego, ale wydaje mi się, że dobrze napisałem, dobrze by
było jakby ktoś tutaj to potwierdził albo mnie poprawił
24 kwi 18:42
A.! :) : no ja właśnie nie jestem pewna, ale tak mi się wydaje

bo tam masz poszczególne elementy (2,3,4,5)
bo np. 2,5 nie należy do Df i nie należy do wykresu funkcji, zatem dla 2,5 funkcja nie jest
rosnąca, czyli w przypadku zapisania tego takim przedziałem: (2; 5) wychodzi na to, że to 2,5
należy do wykresu funkcji.... Co jest sprzeczne z rysunkiem

ale tego nie jestem pewna...
24 kwi 18:47
A.! :) : tzn, z wykresem funkcji
24 kwi 18:48
Amaz: No ja jednak obstawiam przy swoim
24 kwi 18:51
A.! :) : no ok ok

może ktoś inny wyrazi swoje zdanie

ale i tak dzięki wielkie.!
24 kwi 18:55
Justa: Napisz wzór funkcji liniowej której wykres jest równoległy do wykresu f(x)=1/2 x + 6 i
przechodzi przez punkt B=(0;−4)
7 maj 18:57
sazzi001: | | 1 | |
pr. równoległa: |
| x−y+C=0 |
| | 2 | |
−(−4)=−C
C=−4
| | 1 | | 1 | |
g(x)= |
| x−y−4=0 lub jak kto woli y= |
| x−4 |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 19:09