funkcja
Niunia: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=2/x
a) Narysuj wykres tej funkcji
b) Napisz wzór funkcji g(x), wiedząc, że powstała ona przez przesunięcie wykresu funkcji f(x) o
4 jednostki w lewo.
c) Rozwiąż równanie g(x) = 6
24 kwi 17:38
Amaz: a) No to jest hiperbola, takie dwa rogale naprzeciwko siebie, można to zrobić za pomocą
"tabelki", napewno widzialaś juz gdzieś kiedyś taki wykres
| | 2 | | −22 | |
c) 6= |
| ⇒ 6x=−22 ⇒ x= |
| |
| | x+4 | | 6 | |
24 kwi 17:44
Niunia: dziękuje
24 kwi 17:48