Dziwactwo matematyczne..
Poczatkujacy: Mam takie oto zadanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, iż wypadnie na dwóch kostkach do gry
cyfra 3?, jeżeli rzucamy obydwoma kostakimi do gry 3 razy

Nie mam pojecia o co w tym zad chodzi, chyba cos z dwumianem Newtona, ale dobrze mowie?
23 kwi 21:19
Basia:
schemat Bernouli'ego
jedno doświadczenie to rzut dwiema kostkami
|Ω|=6*6=36
prawdopodobieństwo sukcesu czyli wyrzucenia 3 na obu kostkach =
p=136
prawdopodobieństwo porażki q=1−p=3536
szukane prawdopodobieństwo to prawdopodobieństwo liczby sukcesów w trzech próbach, tylko nie
wiadomo ilu, bo niezbyt dokładnie przepisałeś treść zadania
23 kwi 21:55