matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1655,
1654
,
1653
,
1652
,
1651
,
1650
,
1649
,
1648
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
stivi łonda:
Zbadać, czy funkcja f spełnia założenia twierdzenia Lagrange'a w podanym przedziale. Jeśli tak, to wyznaczyć stałą c, o której mowa w twierdzeniu:
6
Ewelonka:
Rozwiąż równanie 4x + 2 cos
2
x =1 o niewiadomej z przedziału <0,π>
2
sucha1632:
równanie prstej równoleglej do prostej 2x+3y−5=0 i przechodzi przez punkt (1;−3) ma posstac; a)2x+3y+7=0
11
Marta:
krótkie pytanko, jak oblicza się sinus wektora?
0
tłuszczyk:
Pytanie: czy mogę skorzystać z zależności granic:
11
Kaśka:
Co oznacza gwiazdka w górnym indeksie funkcji, np. f
*
(t)?
7
abc:
pierwiastki
2
matematyka :
wyznacz an mając dane a1 i r a1 =2/3
3
tłuszczyk:
Pytanie: czy zależność a*logb=(logb)
a
jest prawdziwa?
1
CC:
sin6x
lim x−>0
cos5x sin4x
1
Panteralka:
oblicz objetosc bryly obrotowej powstalej przez obrot rownolegloboku o podstawi 4 cm i wysokosci 5 cm dookola podstawy
1
sucha1632:
liczba
√
6
/
√
3
−
√
2
2
jest równa a) 12−5
√
6
1
pomarancza:
Oblicz pole powierzchni calkowitej granastoslupa prostego o krawedzi bocznej dlugosci 11cm jesli w podstawie jest romb o przekatnych dlugosci 8cm i 5cm
0
Marlena333:
:::rysunek::: Dany jest szesciokat foremny ABCDEF. Niech wektor u=wektor AB a wektor w=wektor BC przedstaw
1
sucha1632:
dziedzinę funkcji f(x)=log
√
2+x−x
2
/1−x okreslają nierównosci a) −1<x<1 lub 1<x<2
3
sucha1632:
liczba log3{3}sin30/cos30+log3{3}tg60 jest równy a)1
0
tłuszczyk:
Oblicz pochodną z definicji f(x)=ctg
√
x
8
Ooo:
Pole trójkąta o bokach długości 7 i 10 jest równe 10
√
6
. Wówczas pozostały bok tego trójkąta może mieć długość :
2
Mruczek:
oblicz sin2α jeśli sinα−cosα=
√
3
−
√
2
2
próbowałam to zrobić za pomocą jedynki trygonometrycznej ale wychodzą bardzo skomplikowane
2
xxx:
Oblicz: 6tg135
0
− 8sin120
0
sin
2
120
0
− cos
2
135
0
4
Adefa:
Jeżeli zbiorem wartości funkcji y= −2(x+1)
2
+b jest przedział (−
∞
, −1> to
2
kuba:
Oblicz granicę.
21
daras:
Symbole faszystowskie na forum
4
TenJedyny:
1
cos
2
x=
2
jak coś takiego robić. Mogę najpierw spierwiastkować czy jak ?
2
dominika:
Z: P(A)=0,5. P(B)=0,7 T: P(A∩B)≥0
7
majdan:
∫
1
x
5
+x
3
Mógłby mi to ktoś rozwiązać ? chcę zobaczyć sposób rozwiązywania takich całek.
4
bimbam:
cześć proszę o wytłumaczenie skąd się wzięło to przekształcenie
2
NoName:
mam pytanie:
2
Piotrek:
najpierw podzielić przez 2 ? a potem tą 1 przerzucić na 2 stronę ?
8
Kasiaszek:
jak rozwiązać coś takiego?
4
xyz:
Pomożecie potrzebuje obliczyc pochodne funkcji y=e
3
cosx
3
Kolega:
lim
x−4
m
=? x−>4
28
Uczen74636:
Dla jakich parametrów m równanie x
3
− mx + 2 ma trzy rozwiązania . Proszę o wskazówkę od czego wyjsć . Jest to wielomian wiec pasuje to rozbić albo na czynniki albo podstawić zmienną t.
20
pies:
a wiec tak zeby r.kwadratowe mialo 2 rozne pierwiastki dodatnie to x1x2>0 to rozumiem ale nie wiem dlaczego ma byc x1+x2>0 tak samo jest dla 2 roznych
3
Pain:
:::rysunek::: 1. Dany jest ostrosłup trójkątny,w którym krawędź SC jest prostopadła do podstawy ABC (rysunek)
8
jc:
Znajdź prostą styczną w równocześnie w 2 punktach do wykresu funkcji f(x)=x
4
−2x
2
+3x.
2
pawlo392:
rozwinięcie to dziesiętne liczby 2 do potęgi (log
4
6)
0
monia:
W trójkątach ABC i A
1
B
1
C
1
poprowadzono dwusieczne BD i B
1
D
1
. Wykaż, że jeśli |BC|=|B
1
C
1
|, |∡B| = |∡B
1
| i |BD| = |B
1
D
1
| to Δ ABC=Δ A
1
B
1
C
1
.
6
Asia87:
Promień kuli jest równy promieniowy podstawy stożka. oblicz stosunek objętosci kuli do objetosci stozja , jezeli :
0
Meteres:
Krzywa możliwości produkcyjnych przedsiębiorstwa jest dana funkcją y=−2x
2
+18. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co też bardzo bardzo bym prosił jak się oblicza z tego iloraz różnicowy i
5
pawlo392:
Zaznacz na płaszczyźnie z układem współrzędnych zbiór: A={(x,y): log
x
y=2} Mógłby ktoś to narysować?
3
stivi łonda:
Dana jest funkcja kosztów stałych. Znajdź optimum techniczne przedsiębiorstwa
1
3
x
4
+ 2x
3
−21x
2
+7x
2
xyz:
ciag okreslony jest wzorem an=2n−3. Znajdz wszystkie takie liczby m, aby ciag (a3, m
2
−1, a15) był rosnacym ciagiem geometrycznym
1
jurek:
Średnia arytgmetyczna liczb: 2, 1, 5, a, 4, 1 jest równa wariancji. Oblicz a.
2
Joasia:
Witam
Wiem, ze to forum matematyczne, ale potrzebuję pilnie pomocy w jednym zadaniu z chemii.
7
xyz:
Rozpatrujemy liczby ośmiocyfrowe. Oblicz ile jest takich liczb, w których zapisie dwójka występuje 3 razy, cyfrą jedności jest 7, a wszystkie pozostałe cyfry sa różne i są inne niż
21
matematyk97:
x
2
+1
1
x
Dane jest równanie
−
=
z niewiadomą x. Zbadaj, dla
a
2
x−2a
2−ax
a
jakich wartości a równanie ma dwa różne pierwiastki. Coś zepsułem, bo wyszło mi równanie trzeciego stopnia
1
chlopisko:
Dla funkcji
7
Marta:
Cześć, egzaminu z teorii matematyki po angielsku ciąg dalszy. Proszę ogromnie o wyjaśnienie
11
xxxx:
wykaz ze dla dowolnych a∊R
+
i b∊R
+
zachodzi nierownosc
2
≤
√
ab
1
1
+
a
b
5
Alicja:
Dlaczego przecięcie zbiorów {
0.6
1
} i {
0.55
1
} wynosi {
0.33
1
}?
12
Haytham:
1. Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ 2(m−2)x
2
+ m
2
−1 = 0 ma dwa różne rozwiązania?
2
Igor:
(2x
3
−5x
2
+8x−3):(2x−1)
2
Wiosna:
W ciągu geometrycznym czwarty wyraz jest równy 24 a iloraz wynosi −3. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu
2
asiunia:
Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y = x2 + bx + c, jeśli spełniony jest warunek: a) trójmian osiąga najmniejszą wartość równą 7 dla x = −1
5
dziękuje:
Oblicz pochodne cząstkowe f(x,y)=3x+x
2
−2y
2
+7
11
Infinite:
Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Punkt D leży na boku BC. Wyznacz tangens kąta DAB, jeśli stosunek pola trójkąta ADB do pola trójkąta ADC wynosi 1:2.
9
Paweł:
Odległość między prostymi Paweł: Oblicz odległość między prostymi :
1
Max Kelwin:
Wykaż ze dla kazdej liczby rzeczywistej x zachodzi nierówność −1<tg(0,5−cosx)<15. Jeżeli np. na maturze wytłumaczył bym to za pomocą wykresów zadanie było by zaliczone ? Czy musze to liczyc
4
Mimi:
Proszę o pomoc z całkami!
2
stivi łonda:
3x−1
ln(1−3x)
jak z tego policzyć asymptoty?
4
xyz:
Wykaż, że jeśli P(A\B)=P(A\B') gdzie P(B)>0 i P(B')>0 to zdarzenie A i B są niezależne. Jak to wykazać?
0
anna:
od domu wczasowego do podnóża góry prowadzą 4 trasy autokarowe a od podnóża góry na szczyt wiodą 3 szlaki turystyczne oblicz ile różnych tras może zaplanować przewodnik
12
Max Kelwin:
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy mam te zadanie dobrze ?
Wykaz ze dla kazdego kąta ostrego α spelniona jest nierownosc sinαcosα ≤ 0,5 .
3
xxxx:
dla jakiej wartosc liczb a i b wyrazenia U(x)= (a
2
−1)x
3
+ (b−a)x
2
+ a(a−1)x+4
2
xxxx:
reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbe naturalna n jest rowna 8, zas reszta z dzielenia z liczby 133 przez ta sama liczbe naturalne n jest rowna 7; znajdz liczbe n
1
stivi łonda:
funkcja popytu na pewien produkt ma postać : x(p) = 100/p
3
10
xxxx:
6n+3
dla jakich liczb naturalnych n liczna
jest calkowita? uzasadnij
3n+1
3
Aners:
W trójkącie dwa boki mają długość 3 cm i 4 cm. długość trzeciego boku jest większa od długości każdego z dwóch pozostałych boków. Długości wysokości w tym trójkącie są trzema kolejnymi
0
CC:
mogę prosić o pomoc w tym zadaniu?
1
xxxx:
wykaz, ze jesli od iloczynu dwoch kolejnych liczb calkowitych odejmiemy trzykrotnosc mniejszej z nich to otrzymam kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb pomniejszonej o1
3
asd:
2(2sinx/2 * cosx/2)
2
=2sin
2
x Może mi ktoś to wytłumaczyć, skąd te 2sin
2
x się wzięło.
1
Przemek:
Dana jest druga pochodna funkcji
3
Samantha:
Wyznacz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego spełniającego następujące warunki {a7+a3=−2
4
wiatr:
4m
2
+3m<0 Jak dalej to rozwiązać ? Jaki będzie spójnik pomiędzy miejscami zerowymi ?
11
Marta:
Cześć, studiuję architekturę po angielsku i jutro mam zaliczenie z teorii matematyki. W związku z tym
4
gabi:
∫cos2xcosxdx= ?
12
Phantasmagoria:
Witam. Całkuję, przed podstawienie. Mam przykład:
http://i.imgur.com/HQwpG2y.png
Nie można przypadkiem, mianownika
5
Kaarolina:
Wyznacz równanie stycznej do okręgu o jakimś podanym równaniu ,która (ta styczna) jest prostopadła do jakiejś prostej ?
1
Meh:
Trójkąt prostokątny, którego długości boków są kolejnymi liczbami parzystymi, obraca się wokół przeciwprostokątnej. W powstałą figurę obrotową wpisano kulę.
2
xyz:
Wiadomo, że P(A∩B')=0,14 oraz P(A∪B)=0,44. Oblicz P(A), P(B), P(A'∪B'). Jak to zrobić?
4
Przemek:
Zbadaj monotoniczność funkcji
6
Phantasmagoria:
Witam. Nie za bardzo rozumiem, jak poradzić sobie z taką całką: ∫(
(4
3x
4
x
−1
−
1
4
x
−1
)dx.
2
xxxx:
niech x+y=12 ix
2
+y
2
=126 obliczx*y
2
kcel:
Z talii 52 kart wylosowano 4 karty. Wiadomo, że wśród nich są dokładnie 2 piki. Prawdopodobieństwo, że pozostałe wylosowane karty to kiery wynosi:
1
kondi:
Prostopadłościan o wymiarach 6 x 8 x 15 przecieto płaszczyzną przechodzącą przez jego trzy wierzchołki i otrzymano w przekroju trójkąt.Oblicz obwód tego trójkąta
5
sn:
Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu (an), jeśli: a
1
=3
3
CC:
jak dalej to ruszyć?
1
Michał:
Zaobserwowano, że kolonia pewnej bakterii powiększa się trzykrotnie w czasie jednej doby. W momencie rozpoczęcia obserwacji kolonia liczyła 1000 organizmów.
1
sofizmatycznysybaryta:
Rzucamy trzykrotnie kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie większa niż 14?
0
sn:
k{ a
1
=3 & a
n+1
=a
n
−2 dla n≥1}
1
Ola:
dana jest prosta y=−3x+2 znajdz prostą prostopadłą tak aby powstał trójkąt o polu 40
2
Bąk:
Oblicz obwód prostokąta, którego przekątne długości 6
√
3
przecinają się pod kątem 120 stopni. Proszę o obliczenia
2
Bąk:
W trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne mają długości 1 i 4, jeden z kątów ostrych ma miarę α. Oblicz wartość wyrażenia: 2 − 17sinα x cosα gdy α jest mniejszym kątem ostrym tego
3
monikaa.:
0.04x−0.4 +280000/x
2
jak to rozwiązać?
0
Pomocyy:
: Na ciało o masie 1kg , poruszające sie z predkoscia 5m/s zadzialala siła o popedzie 10N *s i zwrocie przeciwnym do zwrotu prędkości . Po tym zdarzeniu prędkość ciała wynosi:
7
Ktoś Ktośiowski:
Znajdz takie a i b aby wyrażenie 10a
2
+b
2
+6ab+4a+1 przyjmowało najmniejszą wartość. Czy mógłby ktoś mi to pomóc rozwiązać za pomocą pochodnej bo wiem jak to zrobić z funkcji
9
Ania:
Krawedz boczna ostrosłupa prawidłowego trojkatnego ma długosc 2
√
7
.Sciana boczna tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni .Oblicz tangens kata
2
matma:
prostopadłościan o wymiarach 6,8,15 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jego trzy wierzchołki i otrzymano trójkąt. Oblicz obwód tego trójkąta
13
Benny:
Zastanawiam się czy ta książka
http://allegro.pl/elementy-algebry-abstrakcyjnej-gleichgewicht-i5983024224.html
1
matma:
graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto dwiema płaszczyznami i otrzymano przekroje o polach 20 i 8{3} (przekroje są prostokątami). Oblicz V graniastoslupa , wiedząc, że P jest
2
Wera:
Zad. Promien podstawy stozka jest rowny r, a tworzaca jest nachylona do plaszczyzny podatawy pod katem alfa. Przez wierzcholek stozka poprowadzono plaszczyzne tworzaca z osia symetrii
2
kam:
3
2
√
x−1
−
=5 /
√
x−1
x>1
√
x−1
2(x−1)−3=5
√
x−1
/ ()
2
2
Pau:
2
27
(
)
−
3 * (
)
−
3 *1,5
3
8
mam to doprowadzić po postaci a
m
gdzie m= liczba całkowita
2
majdan:
Dla jakiego k funkcja f(x) jest ciągła. Czy dla k=3 jest różniczkowalna? f(x) = {3+x
2
* sin (1/x) + 1/x * sin
2
2x dla x≠0
1
LILA:
policzyć granice ciągu
3
√
n−n
4
lim n−−>
∞
3−n
10
Kama:
Jaki będzie wynik ? 6:2(1+2) =
5
Benny:
Wykazać, że w grupie równość a
2
=a wtedy i tylko wtedy, gdy a jest elementem neutralnym. Czy wystarczy:
4
aurelia:
Hej! Mam prośbę, jak obliczyć wartość kąta x gdy tgx=0,16(16) na kalkulatorze. Jak mam to obliczyć?
3
Zbigniew karciarz:
Czy da sie utworzyc piecioscian ktorego kazda dciana ma takie same pole powierzchni, jezeli nie to dlaczego, jezeli tak podaj przyklad.
4
Karol:
Jak rozwiązać taką nierówność
6
turbosmieszek:
Wyznacz parametry a i b tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=(a−b)x
3
+(2a+b)x
2
+x−6 przez trójmian x
2
+x−2 była równa R(x)=2x+2
10
Krzysiek:
2
Czy dla funkcji |
+1| jest asymptota pozioma?
x
8
Mimi:
Prosze o pomoc z rozwiazaniem tych przykladow ☺
10
madzior:
Pole ograniczone krzywymi − czy można liczyć gdy jedna z funkcji przyjmuje wartości ujemne? Czy trzeba 'podnieść' ponad OX?
9
Mati:
http://imgur.com/p41ltxX
3
xxxy:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i obwodzie równym 2p . Na prostej AB obrano punkty D i E leżące na zewnątrz odcinka AB takie, że AD=AC i
9
Gaunt:
Zadanie z kiełbasy Punkty A(−5,0) B(0,0) C=(0,3) D=(x,3) gdzie x<0 są kolejnymi wierzchołkami czworokąta ABCD.
2
Mila:
1) Czy ciąg nieograniczony może posiadać granicę, czy może być zbieżny?
0
m&m:
Ile wynosi PKB i PNB kraju w którym wiadomo ,że: import 62 mld
1
Matu:
Zad. Kule o promieniu 3cm przecieto dwiema rownoleglymi plaszczyznami w taki sposob ze podzielily one srednice tej kuli prostopadla do tych plaszczyzn na trzy rowne odcinki. Oblicz
6
Monika:
Oblicz, ile trzycyfrowych liczb parzystych można utworzyć z cyfr 0, 1, 2, 3, 4?
4
karola:
Kilogram śliwek „mirabelek” kosztuje 3 zł 50 gr, zaś śliwek „węgierek ” − 4 zł. Z każdej „mirabelki” zostaje pestka o wadze 0,3 początkowej wagi śliwki. Z każdej „węgierki” zostaje
0
Jack00:
Ma ktoś odpowiedzi do matury próbnej podstawowej z wsipu z tego roku ?
2
L:
Proszę o pomoc
Instytut meteorologii przewiduje burzę z dokładnością 99,9%.
6
Meh:
Dany jest trójkąt abc w którym |AB|=8, |AC|=6 i |BC|=4. Wykaż że miara kąta BAC jest mniejsza niż 30stopni.
5
Zocha:
Oblicz pole części wspólnej trójkąta ABC i jego obrazu w przesunięciu o wektor v=[−4,1].
6
qwe:
wyznacz sume szeregu
1
(n+3)
* (
1
3
)
n
n = 0 i dazy do nieskonczonosci
2
Sebastian:
Oblicz pole części wspólnej trójkąta ABC i jego obrazu w przesunięciu o wektor v=[−4,1].
4
kuba:
cosx
∫
dx
sinx − sin
2
x + cosx − cos
2
x
5
xxxy:
rozwiaz rownanie w przedziale (0,2π): cos2x+cosx=1
3
alina bond:
(tg 75°− tg 15° )/(1+tg15°*tg75°)
1
alina bond:
cos(π6+x)
4
kuba:
1
1 + arctg
x
∫
1 + x
2
niby prosta ale mi nie wychodzi
1
Mruczek:
Rozwiąż nierówność:
1
√
1−cos
2
x
<2
1
Luneta:
a) W(x) = 0,5x
20
− 2,5x
10
+ 7,5x
7
2
25
4
b) W(x) =
x
9
−
x
5
+
x
4
3
3
3
8
Olek:
Proste niby. W urnie są 2 kule białe i 3 czerwone losujemy kolejno 2 kule bez zwracania oblicz prawdopodobieństwo ze przynajmniej 1 kula będzie czerwona.
3
Senea:
Udowodnij , że jeżeli połączymy środki boków rombu to wyznaczą one prostokąt.
3
Wierzej:
Zadanie ze studiów
1
POMOCY:
czy rozwiązując wielomiany muszę przy robieniu przekształceń do uzyskania postaci iloczynowej zaczynać każde działanie od nowego wiersza i przyrównywac do 0 czy mogę po znaku równa się
6
pawlo392:
Czy taką funkcję f(x)=|6+log
2
x| mogę rozpisać na : f(x) dla x∊(1+
∞
) to 6+log
2
x
5
jc:
Drugie zadanie na dobranoc. Znajdź granicę ciągu
4
nk:
Niech (G,*) będzie grupą, a relacja ~ relacją rownowaznosci w G. Jaki warunek musi spełniać relacja ~, żeby w zbiorze ilorazowym G/~ było można wprowadzić strukturę grupy w taki sposób,
4
Maryla27:
Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych w ktorych zapisie mogą występowac tylko cyfry 2 i 4?
1
hegel:
graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołki A
1
C oraz punkt D, który jest środkiem krawędzi AB. Pole otrzymanego przekroju
3
Zakłopotany:
Podana jest pochodna: f(x)'=(1/x)−(1/x+1)+(1/x+2)
6
TMK:
Dana jest liczba trzycyfrowa x. Liczba y powstaje przez zamianę cyfry jedności z cyfrę setek w liczbie x. Uzasadnij, że różnica liczby x i y jest podzielna przez 9 oraz przez 11.
2
Karina:
Uzasadnij, że jeżeli f(x) = x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)(x−5), to f'(0) = −1(−2)(−3)(−4)(−5) = −120
1
dejf:
Oblicz wartość wyrażenia (10a
2
− 6b
2
) : 4ab wiedząc, że (a2−6b2):ab = −1 Bardzo proszę o pomoc!
6
jc:
Zadanie dla Mili
2
pawlo392:
Czy ktoś ma pomysł jak tu zamienić podstawy, aby wyznaczyć wartość funkcji f(x)=log
5
7/log
x
7
12
Paulina:
Wyznacz wymiary prostopadłościanu o największej objętości, którego podstawą jest prostokąt o stosunku boków 1:3, a suma długości wszystkich krawędzi jest równa 72cm.
7
anna:
ile jest liczb trzycyfrowych zapisanych za pomocą jednej cyfry podzielnej przez 4 i dwóch cyfr nie podzielnych przez 4
4
Kamil:
Cześć wam, potrzebuję pomocy z zadaniem z granicą ciągu.
1
madzior:
Wyznacz najmniejsze pole stożka obrotowego opisanego na półkuli o promieniu R, gdzie podstawy kuli i stożka leżą na jednej płaszczyźnie, a ich środki są współliniowe.
3
wiatr:
Czy jeśli przykładowo mamy prostą AB i jest ona sieczną danego okręgu to ma ona koniec a punktach a i b czy idzie dalej ?
9
GIGANT:
Witam,
3
madzior:
Badanie funkcji
√
x
*lnx Liczę drugą pochodną i zeruje się ona w 1 czyli tutaj mam punkt przegięcia i funkcja w (1,π)
7
Dariusswwe:
jak określić ćwiartkę układu współrzędnych przy liczbach zespolonych mając danego sinusa i cosinusa?
8
daniel:
jednak nadal mam z nią problem, 2 dzień się mecze
mógłby ktoś pokazać jak wygląda całka po podstawieniu zmiennej t?
1
sohardmath:
Środek sfery o promieniu r1 należy do sfery o promieniu r2. Oblicz długość okręgu będącego częścią wspólną obu tych sfer, jeśli: r1 = 6 cm, r2= 2√3 cm.
1
kondi:
wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x−1)(x+2),wiedząc że W(1)=−1 i W(−2)=2
8
pawlo392:
Jak wyznaczyć zbiór wartości takiej funkcji f(x)=−log
2
(x+2) ?
3
ajax:
oblicz w jakim stosunku objętościowym należy zmieszać roztwór kwasu azotowego (V) o stężeniu 0,5 mol/dm3 z roztworem tego kwasu o stężeniu 0,05 mol/dm3 aby stężenie uzyskanego roztworu
8
desperatka:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których zbiorem rozwiązań nierówności ((m−3) x2+4x+m−3)/(−2x2+x−1)>0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
15
orekle:
Oblicz pole trójkąta ABC jeśli A(−5,4)B(−1.1).C(−2,6)
2
olosss:
olosss: czyli bedzie tak ..1/2=6/12.......1/3=4/12....1/4=3/12......5/12=5/12.....2/3=8/12...3/4=3/12..11/12=11/12
11
olosss:
prosze o pomoc
14
C:
Jak zbadać zbieżność szeregu suma sin(
√
n
3
+1
−
√
n
3
−1
) ?
2
kozi:
Witam! Mam problem z obliczeniem tej granicy funkcji, a chciałbym zobaczyć jak to zrobić krok po
2
dada:
Wierzchołkami rombu są punkty: A(1,−2), B(5,5), C(−3,4),D(−7,−3) a)Oblicz obwód rombu ABCD i długość jego przekątnych
6
desperatka:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których zbiorem rozwiązań nierówności ((m−3) x
2
+4x+m−3)/(−2x
2
+x−1)>0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
11
Meteres:
Jaką kwotę należy wpłacić teraz na 10% rocznie, aby przez kolejnych 5 lat otrzymywać kwoty po 5000 zł ?
6
Tom:
Oblicz wartość wyrażenia (10a2 − 6b2) : 4ab wiedząc, że (a2−6b2):ab = −1
3
olekturbo:
Co robię źle?
8
The City:
Rozwiazując zadanie z
303995
natrafiłem na termin przystawania do paraboli.
2
kkkaj:
x
√
20+x
+
√
20−x
=
2
16
Nieumiejętny:
Rozłóż wyrażenie na czynniki − Prosze o szybką odpowiedź, dziękuję!
3
damian002:
jak rozwiazac taki uklad rownan
4
janusz:
Oblicz sin (α+β) i cos(α+β), jeśli: sinα=
√
2
2
4
desperatka:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2
−2(m+1)x+1/x
2
−4=0 ma dwa rożne rozwiązania?
5
xyz:
Wykaż, że jeżeli x+2y≥0 i x należy do R oraz y należy do R, to x3 + 8y
3
≥ 2x
2
y+4xy
2
Da rade ktoś pomóc?
11
Julia :
Wyraź liczbę a za pomocą p. a= log
12
8
6
andrzej:
Oblicz: a) sin(−
7
12
π)
1
Piekielny:
Byłbym niezwykle wdzięczny za pomoc :'( Wykaż, że jeżeli x+2y≥0 i x należy do R oraz y należy do R, to x3 + 8y
3
≥ 2x
2
y+4xy
2
.
3
pomoc:
2
1
2
(1
)
−9
: (8
)
−4
* (5
)
−2
=
3
3
5
2
majka:
reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez (x+3) = 6 reszta z dzielenia w(x) przez (x
2
−1) = 4x+1
11
The City:
Rozwiąz równanie |x
2
+ 4x − 5| + |x
2
+ 4x| = 5
9
Paulina:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f danej wzorem
6
Stivi łonda :
Czy odwrotność x
2
to będzie
√
x
?
1
monikaa.:
1/5 + 1/20 + 4q =1 Jak to policzyć bo mi nie wychodzi
17
The City:
Nie obliczając pierwiastków x
1
, x
2
równania ... wyznacz wartość wyrażenia
14
Dżin:
π
1
Rozwiązując równanie trygonometryczne doszedłem do postaci sin(x+
)=−
4
2
√
2
Jak odczytać z tego rozwiązania nie zawierające funkcji cyklometrycznych?
1
Kasia:
Pomocy
13
Sinn:
rozwiąż równanie: 3|x+2|−(x+2)(x
2
−1)=0
2
wera:
limx→0 (1+tgx)
1
/x
0
df:
Czesc wszystkim. Chcialbym sie dopytac o to zadanie http://www.zadania.info/d89/8122253 do momentu wyliczenia piewszej wspolrzednej S wszystko jest jasne i robielm tak samo jak oni.
19
Archeolog:
Witam, jeśli ktoś rozpisze mi ten jeden przykład to wszystko stanie się prawdopodobnie dla mnie
2
xxx:
sin
2
120
0
−cos
2
135
0
4cos120
0