teoria matematyki
Marta: Cześć,
egzaminu z teorii matematyki po angielsku ciąg dalszy. Proszę ogromnie o wyjaśnienie
następujących pojęć:
1Examples of functions defined explicitely (y=f(x)), implicitely (F(x,y)=0) and parametrically
(x=x(t), y=y(t), as well as defined explicitely (r=r(e)) i npolar coordinate system.
2.An equivalence relation: the definition and examples.
3.A dot product: the geomterical definition in IR2 and in IR3, the definition in IRn, where
n≥2.
4.Cramerian system of linear algebraic equations.
5. Theorem on three sequences (aka a sandwich theorem: if an≤bn≤cn and lim an=limcn=:g, then
bn→g).
17 lut 20:04
Pseudodionizy Areopagita:
5. to po prostu twierdzenie o trzech ciągach
17 lut 20:05
asd:
2. to relacja równoważności
17 lut 20:15
Marta: a pozostałe please!
17 lut 20:26
jc: Domyślam się, że są to zagadnienia na egzamin.
4. Cramerowski układ równań liniowych − to taki, który mozna rozwiązać metodą Cramera, czyli
dzieląc wyznaczniki. Musi być tyle samo równań co niewiadomych, oraz wyznacznik główny nie
może być zerem (dzielimy przez ten wyznacznik).
17 lut 21:25
Marta: tak są to zagadnienia na egzamin, dziękuję Wam

Jeszcze 1 i 3
17 lut 21:42
Saizou :
1. Przykłady funkcji w postaci jawnej, uwikłanej, parametrycznej i biegunowej
3. Iloczyn skalarny: definicja geometryczna w R2 i R3, definicja w Rn gdzie n≥2
17 lut 21:55
Marta: dzienks chłopaki i dziewczyny
17 lut 21:56