pomoc 00:
Aby rozłożyć wielomian na czynniki trzeba:
krok 1− jeśli się da znaleźć łatwo wspólny czynnik dla wszystkich składników wielomianu
to mamy pierwszy rozłożenie.
krok 2.− jeśli jest nam trudno zrealizować krok1. to trzeba znaleźć pierwiastek wielomianu
W(x); powiedźmy że są x
1; x
2; ..x
n wtedy
W(x)= A(x−x
1) (x−x
2) ......(x−x
n); A jest współczynnikiem przy x w najwyższej potęgi
w wielomianu W(x).
Aby znaleźć pierwiastków wielomianu W(x) trzeba rozwiązać W(x)=0
zróbmy zad1.
W(x)= 0,5x
20 − 2,5x
10 + 7,5x
7
W(x)=0 ⇔ 0,5x
20 − 2,5x
10 + 7,5x
7=0 pomnóżmy obie strony przez 2 aby
mieć całkowitych współczynników przy x (aby ułatwić liczenie; po tym zabiegu nie
zmienią się naszych pierwiastków są te same.)
a więc mamy x
20 − 5x
10 + 15x
7=0
zastosujemy krok 1:
⇔ x
7 (x
13 −5 x
3 + 15 )=0
zastosujemy krok2 bo teraz szukamy pierwiastki wielomianu Q(x) = x
13 −5 x
3 + 15
jeśli a jest pierwiastkiem Q(x) to Q(a)=0
szukajmy; np. x=0 Q(0)=15; Q(−2)= (−2)
13+55 <0 ; sprawdźmy dla x=−1 to mamy
Q(−1) = −1+20=19; stąd wynika, że Q(x) ma pierwiastek a ∊(−2,−1)
patrząc na Q(x) = 0 ⇔ x
13 −5 x
3 + 15 =0 ⇔x
13 −5 x
3=−15
możemy to robić graficzne i znajdujemy a z przybliżeniem dalej sprawa się skomplikuje.
ale możemy pisać ;że w(x)=0,5 x
7 (x−a) Q
12 (x) ; gdzie Q
12 (x) jest wielomianem
12 stopnia.
czy Q
12 (x) da się rozłożyć na czynniki w R. to przekracza wiedza szkolna.
polecam chodzić do wolframu (internetowej program matematyczny).
drugi zadania możemy rozwiązać analogiczne.

chyba te zadania nie są dla licealistów; bo będzie im brakował wiedzy