calki
Mimi: Prosze o pomoc z rozwiazaniem tych przykladow ☺
∫ sin4x dx
∫ sinx cosx dx
17 lut 14:45
ICSP: | | 1 | |
∫sin(ax) dx = − |
| cos(ax) + C |
| | a | |
17 lut 14:47
Jerzy:
1) 4x = t
2) sinx = t (lub cosx = t)
17 lut 14:47
Mimi: I jeszcze...
4
∫ x cosx dx
−1
17 lut 14:49
Jerzy:
Przez części
17 lut 14:51
Mimi: Hmm a to w tym pierwszym troche rozbiezne odpowiedzi 😕
17 lut 14:51
Mimi: Myslalam podobnie jak Jerzy. I to chyba jest ok
17 lut 14:52
piotr1973: ∫ x cosx dx = xsinx−∫sinxdx
17 lut 14:58
piotr1973: ∫f(x)g`(x)dx = f(x)g(x)−∫f`(x)g(x)dx
f(x)=x ; g`(x)=cosx
f`(x)=1; g(x)=sinx
17 lut 15:04